Vakit hakkında Peygamberimiz (s.a.a.) ve tasavvuf erbabının ortaya koyduğu bilgileri paylaşmakla başladığımız analizimize bu makaleyle son vereceğiz.

Baştan beri ortaya konan tespitlerden anlamamız gereken; Allah’ın bir lütfu ve merhameti olarak yaratıp bize sunduğu zamanın kıymetini bilmek ve gerektiği gibi değerlendirmek bir zorunluluktur. 

Elmalılı Hamdi Yazır “Hak Dini Kur’an Dili” adlı tefsirinde İnşirah suresinde Yüce Allah’ın zamanın nasıl değerlendirilmesi gerektiği hakkında kullarına Peygamberimiz vasıtasıyla tavsiyesinin ne anlama geldiğini şöyle izah ediyor:

“Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul” (İnşirah / 7)

“O halde boşaldığın vakit, yani her zorluğa bir kolaylık vurgulanarak vaad edilmiş olduğu için bir görevi, bir ibadeti bitirip bir zorluktan bir kolaylığa geçtiğin, biraz dinlendiğin, mesela aldığın vahyi yerine ulaştırdığın, farzlarını yerine getirdiğin vakit yine yorul, iş bitti diye rahata düşüp kalma da yine zahmeti tercih edip diğer bir ibadet için kalk, çalış, yorul; farz bittiyse nafileye geç, namaz bittiyse duaya geç ki, kolaylık da artsın, şükürde devam etmiş olasın. Bilindiği gibi “nasab”, yorgunluktur. Kolaylık tembelliğe sevketmemeli, çalışmaya teşvik edici olmalıdır ki onun peşinden de bir kolaylık gelerek, artma ve ilerleme durumu hâsıl olsun.”

Hamdi Yazır Hazretleri tefsirinde vakti olumlu şeylerle değerlendirenlerin nasıl bir mükafatla karşılık bulacağını izah ediyor. Kur’an’da İnşirah suresinin 7. Ayetinden bir önceki 5. Ve 6. Ayetinde zorluktan sonra kolaylıkla mükafat bulunacağına dikkat çekiyor. Zorlukların ancak daha fazla çalışmak ve zamanı daha verimli kullanmakla aşılacağını beyan ediyor:

“Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır.” (İnşirah / 5-6)

Ayette zorluktan sonra kolaylığın olacağı bildirilmesine rağmen insanlar önüne çıkan zorluktan korkarak, erteleyerek ya da tembellik ederek vakit israfına teşebbüs etmekte ve zorluğun sonundaki kolaylığa erişememektedir.

Değerli dostlarım hem içinde bulunduğumuz zamanın hem gelecek zamanın ihyasını, bereketini, hayırlı neticelerini istiyorsak yapılacak iş bellidir. Allah’ın bize verdiği her anın her nefesin her nimetin kadirini kıymetini bilmekle her iki alemde de kazançlı çıkacağımız meydandadır.

Akıl sahiplerine ve vakit hakkında nasip almak isteyenlere bu kadar bilgi yeterli olduğu kanaatindeyim. Rabbim, cümlemize vaktin mahiyetini, sırrını ve bereketini ihsan eylesin. Âmin.

Önerilen Makale

Sakın ‘demokrasi’ istemeyin siz de yargılanırsınız

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) ülke çapında il, ilçe olağan kongrelerini son sürat tamamlamaya sonunda da …