Çağın bilgesi Prof. Dr. Haydar Baş’ın bize ve gelecek nesillere hitaben vefatından önce söylediği “Ben size gereken her şeyi yazdım da öyle gidiyorum.” sözünün önemi her geçen gün bir kat daha ortaya çıkmaktadır.
Gerçekten bir insan sıratı müstakim üzere bir hayat yaşamak istiyorsa, Hocamızın onlarca cilt ve hemen her konuda aydınlatıcı on binlerce sayfa eserlerini okusa yeterlidir.
Ben önceden okuduğum eserlerini tekrar okumaya başladım. İnanın okudukça önüme öyle kapılar, öyle sahneler açılıyor ki; kendimi buluyorum, huzur doluyorum. Siz değerli dostlarımla da paylaşınca; mutluluğumuz, Hocamıza olan hasretimiz, aşkımız ve ihtiyacımız artmaktadır.
Bu makalemizde, ibadetin az da olsa devamlı olması hakkında değerli fikirlerini sizlerle paylaşacağım:
Ebu Câfer’in (Muhammed Bâkır) şöyle dediğini rivayet eder: “Resûlullah şöyle buyurdu: Muhakkak ki, her ibadete bir rağbet vardır ve daha sonra bu ihmale dönüşür. Kim ibadetindeki rağbeti sünnetimle dönüştürürse hidayete ermiş olur ve kim sünnetimde ihtilaf ederse, sapmış olup amelleri hüsranla sonuçlanır. Şüphesiz ben de namaz kılarım, uyurum, oruç tutarım, iftar ederim, gülerim ve ağlarım. Benim yolumdan ve sünnetimden yüz çeviren benden değildir. Nasihat olarak ölüm, zenginlik için yakîn, meşguliyet ibadet yeterlidir.”
Hayatlarını Allah rızası için ibadetle geçiren Ehl-i Beyt imamlarının, en önem verdiği mesaj, ibadetlerde devamlılığın sağlanmasıdır. Kulu yoracak kadar ağır ama bir süre devam edilen ibadet değil, az da olsa ömür boyu istikameti bozmadan devam edilecek amelin makbul olduğunu dile getirmişlerdir.
İmam Bâkır (a.s.)’ın da bu konuya dikkat çeken ve ibadette bu hali yakalamayı özendiren hadisleri vardır.
Zürâre, Ebu Câfer’in (Muhammed Bâkır) şöyle dediğini rivayet eder: “Allah Azze ve Celle nezdinde amellerin en sevimlisi az bile olsa kulun devamlı yaptığı amelleridir.”
Ebu Câfer (Muhammed Bâkır) buyurdu ki: “Bir ameli devamlı yapmak, amelin kendisinden daha zordur.”
Ali b. Hüseyin (as) şöyle derdi: “Gerçekten ben Rabbime yönelmeyi ve eksilmeyen ameli severim.”
Allah’a ibadet için nasihatlerde bulunan İmam (as), Mü’minlerin bu amellere özendirilmesinde aşırıya gidilmemesine de dikkat çekiyor:
Ebu Cârud rivayet eder: “Resûlullah (s.a.v.) şöyle haber veriyor: Bu din sağlamdır. Onda yumuşaklık ve nezaketle hareket edin. Allah’ın kullarını Allah’ın ibadetinden nefret ettirmeyin. Aksi takdirde, toy bir bineğe binen kimse gibi, bir yol kat edemediğiniz gibi, sırtına bineceğiniz bir bineğiniz de kalmaz.” (Prof. Dr. Haydar Baş / İmam Muhammed Bakır (a.s.) / sayfa 49-52)
Allah’a kulluk yolunda adım adım, yavaş yavaş, ama sürekli bir yürüyüştür istenilen. Zaten, kulluk sevdaya dönüşünce; başlarsınız koşmaya…
Uğur Kepekçi