Ekilen tohumlar sağlam olursa, uygun bir toprağa atılırsa, tabiat şartları ve Allah’ın müsaadesiyle zamanı gelince yeşerir, filizlenir, ağaç olur meyve verir.
Ekilen tohumdan devam eden bu canlılık, tabiat kuralı denilen döngü, insanlık tarihiyle başlamış insanlık tarihiyle de sona erecektir.
Bu sebeple Peygamberimiz “yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz” emriyle hayırlı hiçbir gayretten geri durmamamız gerektiğini işaret etmiştir.
Üstün yetenekli insanların iyilik adına ortaya koydukları her gayret arada bir kesintiye uğrasa da tohumun sağlamlığından tekrar tekrar hayat bulur.
Bunun en büyük şahitleri peygamberlerdir. Kendi çağında ne kadar inkâr edilirse edilsin, elçiler kendi halkı tarafından ne kadar katledilirse edilsin, yıllar asırlar sonra bile olsa bir önceki elçinin, peygamberin, kutlu mesajı yeni gelen elçi tarafından yeşertilir.
Madde aleminde de mana aleminde de sağlam tohumlar, şart ve zamanı gelince tekrar tekrar hayat bulur, meyve verir.
Yüce Peygamberimizin vefatıyla onun ışığını söndürmek isteyen sözde dostlar, özde düşmanlar ne kadar fitnelere meydan verdiyle versin. Arada bir insanlar o kutlu mesajlardan mahrum kalsa da Allah’ın yardımıyla peygamberin attığı sağlam tohumlar, Ehl-i Beyt’i tarafından yeşertilmiştir.
Bu sağlam tohum zinciri, kıyamete kadar peygamber evlatları Ehl-i Beyt ve taraftarlarıyla canlı tutuldu yeşertildi, canlı tutulacak ve yeşertilmeye devam edecektir.
Dünyanın işgal altında zalimler tarafından sömürüldüğü bir zaman diliminde, yine Ehl-i Beyt soyundan bir yiğit olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk dünyaya gelmiş, kendi ifadesiyle “ben cihat Müslümanıyım” ifadesini hayatına tatbik etmiş, sömürülen ve işgal altında bulunan milletlere umut olmuştur.
Onun da kutlu ve ölmez fikirleri hemen vefatının ardında unutturulmaya çalışılmış ama eninde sonunda onun attığı sağlam tohumlardan fikirlerini yeşerten bir bahçıvan çıkmıştır.
Bu bahçıvan Prof. Dr. Haydar Baş olmuştur. Unutturulmaya çalışılan fikirleri ve kutlu soyu meydana çıkartılmış, gerçek Atatürk milletiyle buluşturulmuştur.
Bu akıbeti zaten Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından dile getirilmiştir:
“Bir zamanlar gelir, beni unutmak veya unutturmak isteyen gayretler belirebilir. Fikirlerini inkâr edenler ve beni yerenler çıkabilir. Hatta bunlar, benim yakın bildiğim ve inandıkların arasından bile olabilir. Fakat, ektiğimiz tohumlar o kadar özlü ve kuvvetlidirler ki bu fikirler, Hint’ten, Mısır’dan döner dolaşır gene gelir, verimli sonuçları kalpleri doldurur.” (1937 /Atatürk’ten B.H., s. 6, 128)
“Keser döner sap döner gün gelir hesap döner” sözü de bu maksatla söylenen önemli bir Atasözümüzdür.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ektiği tohumlar ve fikirleri döndü dolaştı verimli sonuçlarla kalpleri doldurdu. Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın eserine “Hoş geldin Atatürk” ismini vermesi bu sebeple çok anlamlıdır.
Uğur Kepekçi