Değerli dostlarım! Peygamberimiz, hakkında inanılmaz sevgi ve ilgi beslediği kızı Hz. Fâtımâ (aleyhisselam) hakkında bakınız neler söylüyor:
“Kızım Fâtımâ, iki cihan kadınlarının hanımefendisidir. / Fâtımâ, bedenimin bir bağlantılı. / Fâtımâ, gözlerimin nurudur. / Fâtımâ, kalbimin meyvesidir. / Fâtımâ, benim ruhum ve canımdır. / Fâtımâ, insan şeklinde bir nurdur. “
Bir gün Resûlullah (sav) Fâtımâ (aleyhisselam) ‘ın elinden tutarak halkın yanına çıktı ve şöyle dedi: “Şu kızı tanıyan tanıyordur. Tanımayan da bilsin ki O, Muhammed’in kızı Fâtımâ ‘dır. O benim bir parçamdır. Göğsümün içindeki kalbimdir. O’nu inciten Beni incitmiş olur. Beni inciten de Allah’ı incitmiş olur. “
Peygamberimiz ve kızı ilişkiyi Prof. Dr. Haydar Baş hocamız ne güzel ifade ediyor: “Diyebiliriz ki, Hz. Fâtımâ (aleyhisselam) Resûlullah (sav) ‘in kadın hâlidir. Sadece O’nda peygamberlik makamı yoktur. “
Madem Allah’ın ve Resulünün bu kadar değer verdiği bir şahsiyetle karşı karşıyayız; madem dünya ve ahiret ona ihtiyacımız vardır, o zaman Onun isimlerini de güzelce öğrenmekte fayda vardır.
Çünkü değer verene, değer verilir!
Yine üstadımız Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın, Onun hakkında yazdığı şaheserine müracaat edeceğiz:
Onun güzel isimleri:
Fâtımâ, Zehra, Betül, Fâtımât’ül-Kübra, Sıddıka, Mübarek’e, Tahire, Merziyye, Raziye, Muhaddese, Ümmü Ebiha, Ummü’l- Eimme’dir.
Şimdi de Onun güzel isimlerinin anlam ve faziletleri izaha çalışacağız:
Fâtımâ:
Hadisle sabittir ki, Fâtımâ isminin yerini konulmasını Cenabı Hak istemiştir. Bu istek Hz. Fâtımâ ve O’ndan olacakların ateşten uzak olacaklarını belirtmektedir.
Hz. Resûlullah (sav) buyurdu ki: “Ey Fâtımâ! Seni neden Fâtımâ diye adlandırdım, biliyor musun?” Dedim ki: “Ya Resûlullah! Neden böyle adlandırdınız?” Buyurdu ki: “Allah Teala kıyamet günü Seni ve neslini cehennemden uzaklaştıracaktır.”
Taberi, Hz. Ali (aleyhisselam) ‘dan şöyle naklediyor:
Resûlullah (sav) Fâtımâ ya şöyle buyurdu:
Ey Fâtımâ, neden Fâtımâ (kesilmiş, ayrılmış) diye isimlendirildiğini biliyor musun?
Ben (Ali): Neden Fâtımâ diye isimlendirilmiş ya Resûlullah? diye sordum.
Resûlullah söyle buyurdu: Çünkü Allah kıyamette O’nu ve O’nun soyundan gelenleri cehennem ateşinden kesmiş, ayırmıştır “
Zehairü’l-Ukba isimli eserde, İmam Ali’nin kendi Müsnedinde bu hadisi şu ibare ile naklet yazılıdır:
Hakikaten Allah (azze ve celle) kızım Fâtımâ’yı ve O’nun evlatlarını ve Onları sevenleri ateşten kesmiş, ayırmıştır. Bunun için; Fâtımâ (kesilmiş, ayrılmış) diye isimlendirilmiştir. “
“O’nun Fâtımâ diye adlandırılması, Allah’ın O’nu ve O’nu sevenleri ateşten uzaklaştırılmış içindir.” (Prof. Dr. Haydar Baş / Hz. Fâtımâ / genişletilmiş 2. baskı / Sayfa 143-147). (Devam edecek.)