Dünyalık helal kazancın faydaları

Dünyalık mal edinmek ve helalından kazanarak helalinden yemek içmek gerçekten faziletli ve huzurlu bir hayat için vazgeçilmezdir.

Bazıları dünya için çalışmayı terk ederek, bazıları dünyalık biriktirmek için helal haram demeden bir hayat sürmekle kantarın topunu kaçırmaktadır.

Her türlü yaşamın bir ölçü dahilinde sürdürülmesi dünyada sosyal adaletin tesisi ve sonu cennet olan mutlu bir ahret hayatı için vazgeçilmez unsurdur.

Bu konuda da Prof. Dr. Haydar Baş hocamız çok güzel bir anlatımla Zekât eserinde bizlere yol göstermiştir:

Yüce Allah, helal kazanç konusunda yeryüzünde gayret ortaya koymamızı emretmiştir: “Namaz kılınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan isteyin. Allah’ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.” (Cuma / 10).

Bir rivayette Peygamberimize soruldu;

“Ey Allah Resulü! Hangi kazanç daha helâl ve hoştur?

O da ‘kişinin elinin emeği ile elde edilen kazanç; bir de hilesiz yaptığı güzel alışverişten elde edilen kazanç.’ Buyurdu.”

Bir başka hadis-i şerifte de “El emeğiyle yorulan kişi bağışlanmış olarak akşamlar.”

Peygamberimiz buyuruyor ki:

“İnsanın eliyle kazandığından daha hayırlı bir şey yememiştir. Allah’ın peygamberi Davut da kendi kazancını yerdi.”

Ebu Said’den: “Allah Resulü (s.a.v.) Güvenilir dürüst tacir, peygamberler, sıddıklar, şehitlerle beraber olacaktır.”

Hz. Ebu Bekir’den rivayetle Allah resulü buyurdu: “Haramla beslenmiş vücut cennete giremez.”

Kazancın helalliği hakkında çok ciddi bir uyarı olan şüphelilerden bile sakınmamız için bir başka uyarı da çok manidardır.

Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu: “Helâl bellidir, haram da bellidir; aralarında insanların birçoğunun bilmediği şüpheli şeyler vardır. Kim şüpheli şeylerden sakınırsa hem dinini hem de ırzını korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse, harama düşmüş olur. Tıpkı sürüsünü koruluğun etrafında otlatan çoban gibi ki, hayvanları her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Dikkat edin, her kralın bir koruluğu vardır. Dikkat edin, Allah’ın koruluğu da haramlarıdır. Dikkat edin, cesette bir et parçası vardır; o iyi olursa bedenin hepsi iyi olur. O bozuk olursa bedenin tümü bozuk olur. Dikkat edin; o kalptir.”

Şimdide helal-haram konusunun duaların kabulüne etkisi hakkında bir hadis-i şerifle konumuzu bitirelim:

Allah Resulü (s.a.v.) buyurdu: “İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki, kişi aldığının helalden mi yoksa haramdan mı olduğuna aldırmayacaktır. İşte o zaman duaları kabul olmayacaktır.” (Prof. Dr. Haydar Baş, Kur’an ve Sünnet Işığında Büyük İslam İlmihali Zekât, Sayfa 189-196).

Önerilen Makale

Hakkımı helal etmiyorum

Türk siyasetinde işler, hiç olmadığı kadar farklı mecralarda seyrediyor. Bu süreç ve gelinen nokta sizlere …