Ekonomi ve eğitim

Zümer suresi 9. Ayeti Kerimede Yüce Allah “De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”  buyurarak her konuda bilenle bilmeyenlerin bir olmadığını beyan etmiştir. Ayeti Kerimede işaret edilen gerçek beyan etrafında düşünecek olursak yaşanan sıkıntıların temelinde eğitim gelmektedir.

Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Av. Hüseyin Baş’ın Mevzu Ekonomi program serisinin Konya durağında ekonomi ile eğitimi ilişkilendirmesiyle bu konu üzerinde daha fazla durmak gerektiğine inanıyorum.

Konya’daki Mevzu Ekonomi programında konuşan Sayın Hüseyin Baş, kalkınmada eğitimin öneminden bahsederken Köy Enstitülerinden mezun olan öğretmenlerin sosyal ve ekonomik kalkınmada oynadığı rollere dikkat çekti.

Bildiğiniz gibi Köy Enstitüsü, Türkiye’de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılan okul türü. Tamamen Türkiye’ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde Milli Eğitim Bakanı olan Hasan Ali Yücel bizzat yönetmiştir.

Köy Enstitülerinde yetişen öğretmenler gittikleri her yerde aldıkları eğitim gereği; tarım, sağlık, sosyal ilişkiler, üretim konularında sadece öğrencilerin değil halkın danışmanlığını ve öğretmenliğini de yaparak sosyal ve ekonomik kalkınmaya fayda sağlamışlardır.

Köy Enstitüleri ile yakalanan bu sağlıklı eğitim sayesinde sosyal ve ekonomik kalkınmadan vazgeçildikten bu yana sağlıklı bir eğitim sistemine de ulaşılamamıştır.

AKP iktidarının teknolojik gelişmeden çok dini temalar kullanarak daha dindar bir toplum inşa etme sloganı da iflas etmiş daha sağlıksız daha deist-dinsiz bir nesil yetişmiştir. Gelinen bu durumda gençleri sorumlu tutmaya kimsenin hakkı yoktur.

Gençlere arzuladığı ve kabiliyetine uygun olan eğitimi veremeyen hükümet bu işin bir numaralı sorumlusudur.

Bugün ülkemizde uygulanan eğitim sisteminde yetişen öğrencilerin sosyal ve ekonomik kalkınmaya fayda sağlamak yerine sadece tüketim ekonomisini tetiklemekten başka yaptıkları bir şey yoktur. Yaşanan sosyal ve ekonomik sıkıntıların üretmeden tüketen sağlıksız bir yapı oluşmasının temel sebebi eğitimsizliktir.

Eğitimdeki beceriksizlik ve bilgisizliğe, her türlü imkânsızlıklara rağmen kendi imkânlarıyla yetişen başarılı öğrenciler de ilk hedef olarak yurtdışına gitmeyi planlamaktadırlar. Bir ülkede eğitimde yaşanan problemler ve yanlış uygulamalar sayesinde eğitimsiz bir nesil yetişmektedir. Toplum olarak bunun faturasını, gelecek yıllarda çok ağır bir şekilde ödeyeceğimizi belirtmek zorundayız.

Bağımsız Türkiye Partisi tüzüğünde uygulanacağı vaat edilen Milli Ekonomi Modeli sayesinde isteyen her gencin istediği okulda okuyabilme şansının verileceği “Sınavsız Üniversite” projesiyle topyekûn bir eğitim seferberliği ile toplumun fertleri gereken eğitimi alacaktır.

Sağlıklı bir eğitim olmadan, Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın Milli Ekonomi Modeli uygulanmadan, sosyal ve ekonomik kalkınmanın mümkün olmadığı görünmemektedir. Bunun yolu da Av. Hüseyin Baş ve BTP kadrosuna yönetimde söz hakkı verilmesidir. Tercih milletindir.

Önerilen Makale

Hakkımı helal etmiyorum

Türk siyasetinde işler, hiç olmadığı kadar farklı mecralarda seyrediyor. Bu süreç ve gelinen nokta sizlere …