Arefe günü ve teşrik tekbirleri hakkında -1-

Allah’ın(c.c.) mübarek kıldığı aylardan biri olan zilhicce ayı içerisinde bulunmaktayız. 7. Temmuz Perşembe gününden itibaren hacılar bölük bölük Arafat’a intikal etmeye başlayacaklar. Arefe gününden bir gün önceki güne “terviye günü” denilmektedir. Hac görevi için kutsal topraklarda bulunanlar bu geceyi Arafat’ta ibadet ve taatla geçirecekler.

Zilhicce ayının 9. Günü (8 Temmuz 2022 Cuma günü) hacılar Arafat’ta “vakfe” yapacak ve 9 Temmuz Cumartesi günü de hem hacılar hem de diğer Müslümanlar, kurbanlarını keserek Allah’a kulluk görevlerinden biri olan “kurban” görevlerini yerine getirmiş olacaklardır. Bu vesile ile bizde zilhiccenin 9. günü yani Arefe gününün fazileti ve bu günde yapılması gerekenler hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.

AREFE GÜNÜNÜN FAZİLETİ

Hazreti Âdem (a.s.)(Hindistan) ve Havva Annemiz(Cidde) Cennetten dünya sahnesine ayrı ayrı gönderilmiş. Affedilmelerinden sonra ilk buluşma yerleri Arafat, gün olarak ta Arefe’dir”( Gunyet’üt talibin /Abdulkadir Geylani / sayfa: 683)

Hac görevini yerine getirmek üzere Arafat’ta bulunan hacılar hakkında Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Arefe gününden daha faziletli bir gün yoktur. Allah-ü Taâla o gün, yer ehli ile meleklere karşı övünür ve şöyle buyurur: “Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprak içinde her uzak ilden bana geldiler… Bu halleri ile onlar, rahmetimi ümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Ziyaret edilene düşer ki: Ziyaretçisine ikram eyleye. Misafir edene düşer ki: Misafirlerine ikram eyleye. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim.

Melekler derler ki: Onların arasında biri var ki; yalancıktan bu işi yapar. Falan kadın da öyle, Allah-ü Taâla şöyle buyurur: “Onları da bağışladım. Arefe günü olduğu kadar, hiçbir gün cehennemden daha çok azad edilen olmaz.”

Elbette Arefe günün faziletleri sadece hac görevini ifa etmek üzere Arafat’ta bulunanlarla sınırlı değildir. Arefe günün kıymetini bilen iman ehli bütün kullar için mükâfatlar mevcuttur.

İbn-i Ömer (ra) Resûlullah Efendimizden şöyle dinlediğini anlatmıştır. “Allah’u Teala Arefe günü kullarına bakar; onlardan kalbinde zerre kadar iman bulunan kimseyi dahi bırakmadan bağışlar.” İbn-i Ömer’e (r.a.)sordum: Bütün insanları mı, yoksa Arafat’ta bulunan kimselerimi Şöyle dedi: “Bütün insanları” (a.g.e. /sayfa:689)

Şimdi bu konuda sizi tefekküre davet ediyorum. Bu mana ve özelliği tefekkür ederek Arefe gününü uyanık bir gönül haliyle değerlendirip, her anını Allah’tan (c.c.) rahmet ve af talep ederek geçirmeliyiz.

Arefe günü yapılacak şu üç şeyin fazileti çoktur. Oruç tutmak, gündüz veya gece namaz kılmak, gündüz veya gece dualarda bulunmaktır.

Arafat’ta bulunan hacıların Arefe günü oruç tutması uygun görülmemiştir. Çünkü haccın en önemli vazifesi olan Arafat vakfesinde sağlıklı ve zinde olmalarının oradaki görevleri yapabilmeleri açısından daha önemli olduğu fikri vurgulanmıştır.

Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Arafat (Arefe) günü tutulan orucun, geçen yılın ve gelecek yılın günahlarına kefaret olacağına Allah’ın rahmetinden ümidim var.” (kütübü sitte/ 3135)

(devam edecek)

Önerilen Makale

Hakkımı helal etmiyorum

Türk siyasetinde işler, hiç olmadığı kadar farklı mecralarda seyrediyor. Bu süreç ve gelinen nokta sizlere …