Arefe gününü diğer günlere nazaran daha fazla ibadetle geçirmek elbette insana manevi olgunluk ve Allah’a olan yakınlık konusunda yol aldıracaktır. Bu güne mahsus Arefe günü öğlenle ikindi arasında kılınacak namazın da faziletleri çoktur. Müsait olanlar değerlendirebilirler.
Bu konuda iki değişik rivayet mevcuttur. Arefe günü kılınacak namazlardan biri iki rekât diğeri ise dört rekât olarak rivayet edilmiştir. Dört rekât olan namaz şöyle kılınır: Bu namazı her rekâtında; Fatiha suresinden sonra, elli kere ihlâs suresi okunur. İki rekâtta bir selâm verilir.
İki rekât olan namaz ise şöyledir: Bu namazın her rekâtında üç kere Fatiha suresi okunur.(Fatiha suresine besmele okuyarak başlanmalı. Âmin diyerek bitirilmelidir. )Sonra üç kere Kâfirun suresi okunur. Bir kere İhlâs suresi okunur(Her sureye başlarken besmele unutulmamalıdır.)Bu namazı kılan kimse için, Allah-ü Taâla şöyle buyurur:-“Şahit olunuz, ben bunun günahlarını bağışladım.” (a.g.e /sayfa: 694)
TEŞRİK TEKBİRLERİ
Arefe günü sabah namazı ile başlayıp, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar (ikindi dâhil) 23 vakte tekabül eden teşrik tekbirleri getirmek vaciptir. Her farz namazdan selâm verdikten sonra gerek cemaat, gerekse de ferdi kılınan namazlardan sonra okunması gerekmektedir. Teşrik tekbiri “Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd” Anlamı şöyledir: “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur”. ( Hz. Ali ve Abdullah b. Mes’ûd (r.a)’ rivayetlerine dayanır.)
Teşrik tekbirinin aslı; Hz. İbrahim (a.s.)’den rivayet edilen şu olaydır:
Cebrail (a.s.) Allahû Teâla (c.c.)’nın ihsan buyurduğu kurban ile Hz. İbrahim (a.s.)’e geldiği zaman; O’nun oğlu Hz. İsmail (as)’i kurban etme hususunda acele edeceği endişesi ile “Allahû Ekber, Allahû Ekber” diye nida etmiştir.
Hz.İbrahim (as) Cebrail’i görünce “La ilâhe illâ’llahû va’llahû Ekber” diyerek cevap vermiştir. Hz. İsmail (as)’da, kendisine bedel olarak gönderilen kurbanı görünce: “Allahû Ekber ve li’llâhi’l Hamd) diye tesbihte bulunmuştur. İşte teşrik tekbirleri, bu teslimiyeti ifade eder. “Teşrik Tekbiri” getirirken bu manayı tefekkür etmelikte fayda vardır.(İbn-i Abidin – Reddü’l Muhtar Ale’d Dürri’l Muhtar – İst: 1983, C: 3, Sh: 368.)
Arefe günü yapılan dualar ve ibadetler, diğer günlere nazaran daha makbuldür. Bu önemli günü daha uyanık geçirmek için size bir tavsiyede bulunalım:
Kendinizi haccedenlerle birlikte hissetmeye çalışın. Yani; bedenen olamıyorsanız, kalben Arafat’ta olmaya çalışın. Fayda göreceksiniz inşallah. İnananların; gönül ve niyet olarak bu konudaki gayretleri nispetinde istifade edeceği muhakkaktır. Yunusun dediği gibi “Bilmeyenler ne bilsin, Bilenlere selam olsun”
Yazımızı bayram gecesini değerlendirmenin de faziletine işaret ederek bitirelim; Yüce Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadislerinde bu konuda şu müjdeyi vermiştir; “Sevabını Allah’tan umarak iki bayram gecesinde kalkıp ibadet eden kimsenin kalbi, kalplerin öldüğü gün ölmez.” (îbni Mace, Sıvam: 67) Arafat’taki gönül dostlarımızın ve inananların gönlünde, dua gündeminde, yer almak umuduyla; Arefe gününüz ve Kurban Bayramınız mübarek olsun…