Kıskançlığın kaynağı bencilliktir

İnsanoğlunun yaratılışından kaynaklanan duyguları kontrol altına alınmadığı ve belli bir eğitime tabi tutulmadığı takdirde ferdi ve toplumsal hastalıkların artmasına sebebiyet verir.

Mutlu bir yaşamı hayal edenler aşırılıklardan kaçınıp orta yolu tercih ettikleri takdirde daha az risk altına girerler. Orta yol güvenli yoldur.

Yüce Allah bizlerin orta yolu tercih etmemizi istemiştir:

“Böylece sizi vasat bir ümmet kıldık ki, insanlara karşı Şahitler olasınız. Peygamber de sizin üzerinize şahit olsun…” (Bakara/143)

Yüce Allah ilahi buyruklarıyla dünya hayatının bir imtihan süreci olduğunu beyan etmiş, biz kullarından ne dünya için ahiretimizi ne de ahiret için dünyamızı tercih etmememizi istemiş. İlahi buyruklar ve büyüklerin sözleri Müminlerin iki kanatlı kuş misali bir kanadını dünya diğer kanadını da ahiret için çırpmasının gereğine işaret etmiştir.

Sosyal yaşantıda cimrilik ve savurganlık gibi iki aşırılığın ortası olan cömertlik istenmiştir.

Korkaklık ve saldırganlık gibi iki aşırılığın ortası şecaat (yiğitlik ve cesaret) istenmiştir.

Sahiplik duygusunun iki aşırı ucu kıskançlık ve vurdumduymazlığın ortası olan gıpta etmek istenmiştir.

Bu makalemizde sosyal yaşantıda ikili ilişkilerde en çok karşılaşılan sorun olan birçok ilişkinin sonlanmasına ve aile yuvalarının yıkılmasına sebebiyet veren kıskançlığı ele almak istedik.

Başlangıçta sevgi ve sahiplenme duygusu gibi görülen bu davranış, illetli bir davranış türüdür. Kıskançlık, hem kişide psikolojik sorunların oluşmasına sebep olan hem de sahiplendiğini iddia ettiğini rencide etmeye çok müsait bir duygudur.

Sevgi ve sahiplenme duygusuyla başladığı iddia edilen kıskançlığın temelinde bencillik gibi ciddi bir bulaşıcı virüs vardır. Kıskandığı şeyin kendine ait olduğu hissi kendinden başkasıyla paylaşamamak ve karşısındaki şahsa güvenememek düşüncesini de içinde barındırır.

Psikologlar, kıskançlık duygusu içinde olanların daha mutsuz daha kaygılı bir hayat yaşadıklarını, sürekli kaybetme duygusu ile daha agresif davranış sergilediklerini haber vermektedirler.

Kişisel gelişim uzmanları ve psikologlar, kıskançlığın temelinde yatan duyguları; bencillik, aşırı bağlanma, kaybetme korkusu, kendini değersiz hissetme, geçmişte yaşanılan travmalar olarak birkaç sınıfta toplamışlar.

Bu gibi davranışlarını kontrol altına alamayanların mutlaka psikolojik destek almaları önerilmektedir.

Ancak aklıselim insanların bu konuda yaşanan sıkıntıları karşılıklı güven ve sevgi temelinde çözüme kavuşturabilecekleri yaşanan tecrübelerle sabittir.

Önerilen Makale

Atatürk’ün mersiye yazdığını duydunuz mu?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Aziz Atatürk hakkında ömrümüz boyunca makale yazsak konuşsak Onun vatanımıza, milletimize …