Davranışlarla alakalı ameli münafıklık

İslam âlimleri, münafıklığı iki başlık altında değerlendirir. 1. İtikadi nifak (inançla alakalı) 2. Ameli nifak (davranışlarla alakalı)

Bir önceki makalemizde “İnançla akalı itikadi münafıklık” konusunu işlemiştik. Bu makalemizde de davranışla alakalı münafıklık olan ameli nifak üzerinde duracağız.

Değerli dostlarım; Yüce Peygamberimiz(s.a.a.) bir hadisi şeriflerinde buyurur: “Münafığın alâmeti üçtür; konuştuğunda yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz, kendisine bir şey emanet edildiği zaman ona hıyanet eder.” (Buhari/ İman 24)

Bu hadisin hükmü gereği bir insan iman ehli olsa bütün ibadetlerini de yerine getirse; konuştuğunda yalan konuşuyorsa, söz verdiğinde sözünde durmuyorsa, kendisine emanet edilen bir şeye hıyanet ediyorsa bu kişi münafıktır.

Bu hükümler kişinin kendisi ile alakalıdır ancak ilişki kuracağınız kimselerde bu özeliklerin olup olmaması elbette ilişki kuran kişiyi de ilgilendirir.

Müslüman diye güvenip alışveriş yaptığınız kimse ibadet ehli bile olsa, eğer yalancı veya sözünde durmayan biri ise emanete hıyanet eden biri ise size mutlaka zarar verecektir.

Münafıkların bir özelliği de müminlere iftira atarlar:

“O uydurma haberi (iftirayı) ortaya atanlar, içinizden (belli) bir gruptur… Bu iftirayı işittiğinizde erkek ve kadın müminlerin, kendi vicdanlarıyla hüsnü zanda bulunup da: ‘Bu apaçık bir iftiradır’ demeleri gerekmez miydi?” …Onlar yalancıların ta kendisidirler.” (Nur / 11-13)

Münafıklar, namaz ve infak konusunda tembeldirler. Allah’ı çok az anarlar. Gösteriş yaparlar:

“Namaza kalktıkları zaman üşene üşene gelirler, istemeye istemeye infak ederler.” (Tevbe, 54) “Onlar, namaza kalktıkları zaman üşenerek kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar. Allah’ı da çok az hatıra getirip anarlar.” (Nisâ/142)

Münafıklar işlediği günahını küçük görür:

“Mümin, günahını üzerine düşecek bir dağ gibi görür ve günahtan böylece korkar. Münafık ise, günahını burnunun üzerine konmuş uçan bir sinek gibi görür.” (Buhâri, Deavât 4)

Münafık, Allah’tan daha çok kuldan korkar:

“Kim insanlara, Allah korkusundan daha fazla korku gösterirse, o münafıktır.” (Râmuz el- Ehadis, No: 5957)

Prof. Dr. Haydar Baş Hocamız da “İman ve İnsan” eserinde münafıkların alametini şu sözlerle açıklar: “Münafıkların alameti farikası Allah’ın hükmüne karşı gösterdikleri hoşnutsuzluktur: “Onlara: ‘Allah’ın indirdiğine ve Peygamberine gelin’ dendiği zaman münafıkların, senden büsbütün uzaklaştıklarını görürsün” (Nisa/61)

Nifak, her türlü kötülüğün kaynağıdır. Ahlak-ı zemimenin (kötü ahlak) en tehlikelisi olan nifaktan kurtuluş için nefis terbiyesi şarttır.” (Prof. Dr. Haydar İman ve İnsan / Sayfa 120)

Değerli dostlarım, münafıklık alametlerini kendi bünyesinde taşıyanlar; bir yandan kendi nefisini terbiye etmekle meşgul olmalı, diğer yandan bu hastalığın mikrobunu taşıyanlara karşı korunmalıdır. Allah cümlemizi münafıklıktan ve münafıkların şerrinden muhafaza eylesin. Âmin.

Önerilen Makale

Hakkımı helal etmiyorum

Türk siyasetinde işler, hiç olmadığı kadar farklı mecralarda seyrediyor. Bu süreç ve gelinen nokta sizlere …