Namaz hakkında Kur’an’da birçok ayet vardır. Ancak Bakara Suresi 238. Ayette orta namaz diye bir namazdan bahsedilir. “Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın.”
Müfessirler orta namaz hakkında farklı görüşler ortaya koymuştur. Kimileri öğlen namazı, kimileri ikindi namazı olduğuna kanaat getirmişler.
Bunlardan farklı olarak Abdulkadir Geylani Hazretleri orta namaza çok farklı bir anlam yüklemiştir. Geylani Tefsiri ve Fethu’r Rabbani eserlerinden derlediğimiz bilgileri paylaşalım:
“Esmasının gölgeleri sayesinde ve varlığının cömertlik denizinin suyunu size bol bol ihsan etmesi ile sizleri yokluk mertebesinden izhar eden Allah-u Teâlâ için, fâni olmuş, ilahi hakikatin varlığı karşısında bir hiç ve hakikat dışı mesabesinde olan kendi varlığından geçmiş, tamimiyle gönülden teslim olmuş bir şekilde ve tam bir tevazu ile kıyama ve huzura durun.
Ayette, “Namazlara devam edin, Özellikle orta namaza,” (Bakara,238) buyurulmuştur. Namazın bu anlamı; kalbin, sonsuz huzurda kalmasını temindir.”
“Ayette geçen ‘orta namaz’, anlatmak istediğimizin ta kendisidir, çünkü bu, kalp namazıdır. Zira kalp, bedenin tam ortasındadır. En önemli iş, kalp namazıdır. Bir kimse namazdayken kalbini asıl namazdan gafil tutarsa, öbür namazı da fesada uğrar. “Namaz ancak kalp huzuru ile olur” hadisi, buna işarettir. Kalp asıldır; geri kalan ona uyar. Bunu, şu hadis-i şerif açıklar: “İnsanın bedeninde bir et parçası bulunur. O iyilik bulunca bütün vücut kurtuluşa erer, o kötü olunca bütün varlık iyiliğini yitirir. Ayık olunuz, o et parçası kalptir.”
Değerli dostlar maun suresinde yüce Allah namazı samimi bir kalple kılmayanları kınamıştır. “Dini yalanlayanı gördün mü? İşte o, yetimi itip kakar; Yoksulu doyurmaya teşvik etmez, Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki; Onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yapanlardır. Ve hayra da mani olurlar.” (Maun / 1-7)
Namaz kıldığı halde manevi haz alamayan, huzur bulamayan, namaz kıldığı halde günah kirlerinden ve kötü ahlaktan arınamayanlar; olaya bir de bu açıdan bakarlarsa mesele anlaşılmış olacaktır. Rabbim orta namazı kılmayı namazın sırrına erip Rabbimizin rızasına kavuşmayı nasip eylesin. Âmin.