Arkadaşınızı iyi seçin

Âlemlere Rahmet Hazreti Muhammed (s.a.a.) Efendimizin sözü ile yazımıza başlayalım ki O’nun şefaatinden ve dostluğundan pay sahibi olalım:

“Kişi arkadaşının dini üzeredir. O halde herkes kiminle arkadaşlık yaptığına baksın.” (Ebu Davud, Tirmizi).

Sosyal hayatı insanlarla birlikte yaşayacağımız için bize yaşadığımız hayatı kolaylaştıracak, zarar vermeyecek ve kendisiyle huzurlu olacağımız dostlar edinmeliyiz. Daha açık bir ifadeyle arkadaşımızı iyi seçmemiz gerekir.

Arkadaş deyip geçmeyin. Kişinin gönül ve fikir yapısını etkileyen en büyük etken arkadaşlık kurduğumuz kişilerdir. Bakın etrafınıza, aile ortamından sonra ilk eğitim arkadaş ilişkileridir.

İlk sigarayı size mutlaka bir arkadaşınız sunmuştur. İlk kötülüğün ya da iyiliğin yolunu size arkadaşınız öğretmiştir. Vermeyi, almayı, cimriliği, cömertliği size arkadaşınız öğretmiştir. Kendinizi muhasebe edin bulunduğunuz ahlaki ya da imani konumunuzda arkadaşlarınızın etkisini göreceksiniz.

Bizden zaman geçti bundan sonra bir şey olmaz demeyin. Zararın neresinden dönseniz kârdır. Sosyal hayat ölünceye kadar yaşanacağına göre iyi arkadaşın iyi toplumun tohumu olduğunu unutmayacağız. Hem kendi çocuklarınızın arkadaş çevresini de bu ölçüye göre tanzim etmeye gayret edersiniz.

Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın kaleme aldığı eserlerden, İmam Zeynel Abidin’in (a.s.) oğlu Muhammed Bakır’a (a.s.) yaptığı nasihatlerden bir bölüm aktararak yüce Allah’tan hidayet ve Ehl-i Beyt’ten şefaat talep ediyorum.

“Oğlum! Şu beş kişiyle arkadaş olmaktan sakın:

1.Yalancıyla arkadaş olmaktan sakın. Zira o, (insanı aldatan bir) seraba benzer; uzağı yakın, yakını da uzak olarak sana gösterir.

2.Laubali ve günahkâr kimseyle arkadaş olmaktan sakın. Zira o, seni bir lokmaya veya ondan daha az bir menfaate satar.

3.Cimriyle arkadaş olmaktan sakın. Zira o, kendisine ihtiyaç duyduğun bir zamanda malını senden esirger.

4.Ahmakla arkadaş olmaktan sakın. Zira o, sana yarar vermek isterken ahmaklığından dolayı zarar verir.

5.Akrabasıyla ilişkiyi kesenle arkadaş olmaktan sakın. Zira ben Kur’an’ın üç yerinde akrabasıyla ilişkiyi keseni mel’un (lanet edilmiş) olarak zikredilmiş gördüm.”

Bir başka nasihatinde yine İmam Zeynel Abidin (a.s.) oğlu Muhammed Bakır’a (a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Senden iyilik isteyen herkese iyilik yap. Eğer bu isteyen kimse iyiliğe layıksa, iyiliği tam yerinde yapmış olursun. Değilse, o zaman sen iyiliğe layık olursun. Bir adam sana sağında sövse, sonra solunda gelip senden özür dilese, kabul et.” (İmam Zeynel Abidin Es-Seccad, Prof. Dr. Haydar Baş, sayfa 69-70)

Değerli dostlar, yapılan nasihatlerdeki şu inceliklere vakıf olunca insanın aklı, fikri, gönlü bir başka âlemlere gidiyor. Sadece şu nasihatlere uyulsa, hayat ne kadar güzel olur değil mi? İyi arkadaşlara selam olsun.

Önerilen Makale

Atatürk ve Mevlit Kandili Hutbesi -3-

Geçtiğimiz günlerde Peygamberimizin doğumu münasebetiyle Mevlit Kandilini ihya ettik. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün …