Virüsle sosyal devlet testi

Korona virüsünün dünya devletlerinin gündemine düşmesiyle birlikte devletlerin milletleriyle birlikte el ele vererek bu virüs belasının üstesinden gelmeye çalıştıklarını ibretle seyrediyoruz.

Sosyal devlet yapısını oluşturamayan gerek geri kalmış ülkelerin gerek kendini sözde özgürlükler ülkesi ilan etmiş devletlerin virüsle mücadelede başarılı olamadıklarını görüyoruz.

Virüsün çıktığı merkez olan Çin’de vaka sayısı fazla olarak seyrediyordu, bir anda ibre tersine dönmeye başladı. İyileşme oranları artmakta, vaka sayısı ve ölüm sayısı gittikçe aşağı doğru inerken başta ABD ve AB ülkeleri ve İran olarak virüste yayılma ve ölüm vakaları artma eğilimindedir.

Sosyal devlet yapısını oluşturan devletler milletleri ile el ele gönül gönüle karşılıklı güven esasına dayanan ilişkiler içerisinde sorunlarını çözmektedir. Devlet milletine, millet devletine sahip çıkmaktadır. Karşılıklı güven esasını oturtan devletlerde sosyal yapı daha düzenli hareket etmekte, alınan kararlara uyma oranı oldukça yüksektir.

Gelelim ülkemize: Her ne kadar iktidar sahipleri sosyal devlet yapısından bahsetse de maalesef ülkemizde sosyal devlet yapısı tam oluşmadı.

Nedeni çok açık, bizim ülkemizde siyaset kurumu çok acımasızdır. İktidara gelen herkim olursa olsun, öncekilerin yaptığını yıkmak, eskiden yapılan en iyi şeyleri bile karalamak, “eskinin üzerine bir kat da ben koyayım ki yükselsin” yerine “o kötü yaptı ben yıkıp daha iyisini yaparım” mantığı devam ediyor.

Yıllar önce BTP lideri Haydar Baş Hocamız: “Devlet bakidir, süreklilik politikası ister, hükümetler gelip geçicidir. Onların görevi eksik kalan yerleri tamamlayarak daha iyi hizmet ederek eksikleri tamamlamaktır. Eğer her önüne gelen devletin işleyişiyle oynarsa ortada devlet diye bir şey kalmaz” demişti.

Şimdi elinizi vicdanınıza koyun her gelen hükümet devletin orasıyla burasıyla oynaya oynaya; ortada sosyal devlet diye bir kavram kalmadı.

“Sosyal Devlet” kimseyi ötekileştirmeden, kendi bayrağı altında yaşayan dini dili ırkı siyasi tercihleri ne olursa olsun ona eşit muamele ile hizmet etmektir.

Bizde böyle mi? Kim iktidar ise “benden isen geç bu tarafa, muhalif isen geç o tarafa” Nimetler yandaşa, külfetler vatandaşa…

“Sosyal devlet baba devlettir.” İyi kötü ayrıt etmeden evladına sahip çıkan baba gibidir. Eğer baba evladına, kendisine sahip çıktığının güven duygusunu verirse o evlat babası için canını verir. İtimat eder. İyi de kötü de babasını sever ve asla zarar vermez.

Eğer sosyal devlet yapısını kursaydınız, bugün insanlar bu kadar korkmazdı. Aç kalırım korkusuyla marketlere saldırmazdı. Yarınında endişe etmezdi. “Benim baba devletim evladına sahip çıkar” diye güvenir, asla korku hâkim olmazdı toplumda…

Sosyal devletin varlığını görmek isteyen halkımızın moralini yükseltmek istiyorsanız; baba devlet davranışı sergileyin…

Sadece virüs değil bütün sorunların üstesinden gelmek için Prof. Dr. Haydar Baş Beyin “sosyal devlet milli devlet” tezinden mutlaka istifade edilmelidir.

Uğur Kepekçi

Önerilen Makale

Hakkımı helal etmiyorum

Türk siyasetinde işler, hiç olmadığı kadar farklı mecralarda seyrediyor. Bu süreç ve gelinen nokta sizlere …