Değerli dostlarım, temizlik hakkında ne kadar söz söylense, yazılar yazılsa yine de yetersiz kalır.
Madem meselemiz doğruyu bulmak, doğru ölçüler üzere, sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşamaktır.
Öyleyse zamanı da en güzel bir şekilde değerlendirmeli ve siz dostlarla muhabbet kıvamında yazılarla bilgimizi ve muhabbetimizi tazelemeliyiz diye düşünüyorum.
Karşımıza çıkan bir meselenin bilebildiğimiz ve sezebildiğimiz yönlerini hep birlikte araştırmak, birbirimize faydalı olmak ne güzeldir.
Şunu peşinen söylemeliyim ki sizlere faydalı olmak için yaptığım makale çalışmalarımda her gün kendimin daha eksik ve daha yetersiz olduğunu fark ediyorum.
Yazmak için okumak, araştırmak gerekiyor. Bu sayede her okuduğum, her araştırdığım konunun altından, daha güzel ve daha kâmil bilgiye ulaşmak mutlu ediyor insanı.
Hele bir de çağın bilgesi bir kâmil insanla, Prof. Dr. Haydar Baş’la birlikte olmuş onu tanımış en büyük mirası eşsiz şaheserleri ile tanışmış iseniz. Hayat bir başka güzel, hayat bir başka anlamlı oluyor o zaman!
Konumuza gelelim tekrar müsaadenizle:
Gerek hadesten (cünüplükten) temizlenmek, gerek necasetten (kısmi ve dış kirlerden) temizlenmek için elbette suya ihtiyaç vardır.
Peki gusül ve normal abdest almak için kullanacağımız su nasıl olmalıdır?
Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın “Kur’an ve Sünnet Işığında Büyük İslam İlmihali Namaz” eserinde bu konu “Temizlik yapılacak sular” başlığıyla şöyle açıklanır:
Hadesten ve necasetten temizlenmek genellikle su ile olur. Ancak her su ile temizlik yapılmaz. Temizliğin hangi sularla yapılacağını bilmek gerekir. Bu bakımdan sular ikiye ayrılır:
Mutlak Sular ve Mukayyed Sular:
1- Mutlak sular ile temizlik yapılır. Bunlar, yaratıldıkları aslî vasıf üzerine duran yağmur, kar, deniz, göl, ırmak, pınar ve kuyu sularıdır. Su denildiği zamanda ilk olarak bu kısım sular akla gelir. Abdest ve gusülde de sadece bu kısım sular kullanılır.
2- İçine temiz bir şey karıştığı için rengi, tadı, kokusu değişen mukayyed sular ile abdest ve gusül alınmaz.
Temizlik hakkındaki bu yazımızı bir ayet ve bir hadis ile sona erdirelim:
“Allah çok temizlenenleri sever” (Tevbe / 108)
“Temizlenin zira İslam temizliktir” (Ebu Davut-Tirmizi)
Temiz bir yaşam, temiz bir çevre için el ele vermek umuduyla…