Daha önceki makalelerimizde Kahramanmaraş merkezli 10 ili kapsayan depremde yıkımların büyük olduğunu, çok büyük mal ve can kayıplarının meydana geldiğini yazmıştık.
Deprem olayının sadece kader çerçevesinde değil de genel anlamda değerlendirilmesi hakkında birçok uyarılar da yapmıştık.
Tedbir aldıktan sonra tevekkül edilmesi gerektiğini, ilahi buyruklarla izah etmeye çalışmıştık.
Ancak bizleri, kâinatı ve âlemleri yaratan yüce Allah’ın kudretine karşı koymanın da imkânsızlığını yaşadık.
Yaşananların ve bundan sonra yaşanacak olayların neticesinin ne olacağını, hayal etmek gerçekten de zor belki de imkânsızdır. Şimdi bizler kul olarak üzerimize düşen görevleri anlamaya, yapmamız gerekenleri yapmaya çalışmalıyız.
Asrın felaketi olarak tarihe geçecek olan bu depremden çıkarmamız gereken dersleri de unutmamalıyız ve bu olaydan mutlaka ibret almalıyız.
İnsanoğlunun yaşadığı dünya hayatında her an farklı bir imtihan süreci yaşayacağı hakkında Kur’an’da ayetler vardır:
Mülk suresi 2. ayette: “Hanginizin davranışça daha iyi olduğunu denemek için ölümü ve hayatı yaratan O’dur. O, güçlüdür, çok bağışlayıcıdır.”
Bu sebeple insanoğlunun bazen hoşlanmadığı ya da zorlanabileceği şeylerle imtihan edileceği; ancak bunun karşılığında sabretmesi gerektiği hakkında ayet mevcuttur:
“Muhakkak sizi biraz korku, biraz açlık ve mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltmekle deneriz, sabredenleri müjdele.” (Bakara/155)
Başımıza gelebilecek imtihanda neyin hayır, neyin şer olduğunun ancak Allah tarafından bilindiği de Bakara suresi 216. ayette haber verilmiştir:
“Bazen hoşunuza gitmeyen bir şey sizin için hayırlı olur. Kimi zaman da sevip arzu ettiğiniz bir şey sizin için şerli olabilir. Netice itibarıyla neyin hayır ve neyin şer getireceğini sadece Allah bilir, siz bilmezsiniz.”
İmtihan sürecinde yaşanılan her olaydan gerekli ibretlerin alınması gerektiği hakkında da birçok ayeti kerime mevcuttur. Ama ibret alıp ders çıkarmanın da ayrı bir nasip olduğu Bakara suresi 269. Ayette hatırlatılmıştır:
“Allah hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilirse, ona pek çok hayır verilmiş demektir. Ancak akıl sahipleri düşünüp ibret alırlar.”
Allah cümlemize ibret nazarıyla bakabilmeyi, hikmeti kavrayabilmeyi; rızasına uygun amellerle bir hayat sürmeyi nasip eylesin. Âmin.