Babasının İmam Hüseyin’e (a.s.) vasiyeti -2-

Ey oğlum! Kim halkın ayıplarını görür (onları kınar) fakat kendisi o işleri yaparsa, ahmağın ta kendisidir. Tefekkür eden ibret alır; ibret alan inzivaya çekilir, inzivaya çekilen de sâlim kalır.  İsteklerden vazgeçen hür olur. Hasedi terk edenin, halkın yanında sevgisi çok olur. 

Ey oğlum!  Mü’minin izzeti, halktan müstağni olmasındandır. (İhtiyacını halka iletmemesindendir) kanaat, tükenmeyen bir maldır. Ölümü fazla anan, dünyadan az bir mala razı olur.  Söz söylenmeyi amelden sayan kişinin sözü azalır; ancak yararı olan sözü söyler. 

Ey oğlum!  Doğrusu cezadan korkup, günahtan sakınmayan sevaba ümit besleyip, tevbe ve iyi amelde bulunmayan kimseye şaşarım. 

Ey oğlum!  Tefekkür nuru, gaflet zulmeti, tartışmak ise sapıklığı doğurur. Mutlu, başkalarından öğüt alan kimsedir. Edep en iyi mirastır. Güzel ahlak en iyi arkadaştır. Akrabalarla ilişkiyi kesmekte bereket olmadığı gibi, fisk-u fücurda da zenginlik olmaz. 

Ey oğlum! Afiyet on kısımdır; dokuz kısmı Allah’ın zikri hariç susmaktadır. Bir kısmı ise akılsız kimselerle oturup kalkmamaktır.

Ey oğlum!  Kim toplantılarda Allah’a isyan elbisesine bürünürse, Allah onu zelil eder. Kim ilim talep ederse, âlim olur. 

Ey oğlum!  İlmin yumuşak davranmak; afeti ise kabalık ve sertliktir.  Musibetlere sabretmek, iman hazinelerindendir. İffetlilik fakirliğin ziyneti, şükürde bulunmak ise zenginliğin ziynetidir. Çok görüşmek usandırıcıdır. Birisini denemeden güvenmek ihtiyata aykırıdır. İnsanın kendisini beğenilmesi, aklının az olduğunun göstergesidir. 

Ey oğlum!  Nice bakış vardır ki hasret getirir ve nice söz vardır ki nimeti elden çıkarır. 

Ey oğlum!  İslam’dan daha üstün bir şeref, takvadan daha güzel bir keramet, verâdan daha sağlam bir kale, tevbeden daha üstün bir şefaatçi, afiyetten daha güzel bir elbise, zaruri olan azığa razı olmaktan fakirliği daha çok giderecek bir mal yoktur.  Yaşatacak bir mal ile yetinen, rahatlığa çabuk kavuşur ve asayiş bulur. 

Ey oğlum!  Aşırı istek zorluğun anahtarı ve meşakkat bineği olup günaha batmaya çeker.  Aç gözlülük ve oburluk bütün ayıpları içerir. Başkalarında olup da sevmediğin özellikler öğüt alman için sana yeter. 

Kardeşinin senin üstünde hakkı, senin onun üstündeki hakkı kadardır. Akıbetini düşünmeden bir işe girişen, kendisini felaketlere atmış olur. Amelden önce düşünmek insanı pişmanlıktan korur. 

Çeşitli görüşleri araştıran, hatalı olan hemen teşhis eder.  Sabır, yoksulluğa karşı bir siperdir. Cimrilik miskinliğin açığa çıkmasıdır. 

Aşırı istek, fakirliğin alametidir. Şefkatli yoksul, şefkatsiz zenginden daha iyidir.  Her şeyin bir azığı vardır; ölümün azığı ise insanoğludur.  (Prof. Dr. Haydar Baş / İmam Hüseyin (a.s.) / Sayfa 147-150) (Devam edecek)

Uğur Kepekçi

Önerilen Makale

Atatürk, Allah’a dua ederek yardım isterdi

Kurtuluş mücadelesi yıllarından itibaren İngiliz ve Yunan ajanlarının sinsi gayretleriyle dini bütün, imanı sağlam Gazi …