Rahmet iklimini, mübarek Ramazan Bayramı ile taçlandırmanın gururu ve Ramazan’a elveda demenin burukluğunu yaşıyoruz.
Yarın Allah’ın Müslüman kullarına ikramı olan Ramazan Bayramıdır.
İmam Ali (a.s.)’a bayram nedir diye sorumuşlar?
İmam Ali (a.s)’da “Günahsız geçen her gün bayramdır.” buyurmuş.
Rabbim cümlemize günahsız geçireceğimiz ya da günahlarından tövbe sebebiyle günahlardan kurtulup cennete kavuşacağımız gerçek manada bayramlar nasip eylesin. Ramazan Bayramımız kutlu olsun.
Bayrama kavuşmanın mutluğunun yanında Ramazan’da elde edilen kazançların kıymetini de bilmeliyiz.
Mes’ud el-Gıffari den rivayet edilir ki;
Bir gün Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.)’den işittim. Ramazan’ı tebrik ettikten sonra buyurdular ki: “Eğer ümmetim Ramazan ayının kıymetini, şerefini ve önemini hakkıyla bilmiş olsaydı, bütün bir yılın Ramazan olmasını temenni ederdi.” (Et-Tergib Ve’t-Terhib, 2:102)
Akıllı tüccar, elde ettiği kazancını israftan kaçınarak dikkatli kullanmayı tercih ederek kâr üstüne kâr elde etmeyi düşünür. Akıllı Müslüman’ın da elde ettiği manevi kazançları gereksiz yere harcamadan israf etmeden kâr üstüne kâr etmesi beklenir. Aksi halde müflislerden oluruz.
Peygamberimizden (s.a.a.) bir Hadisi şeriflerinde müflis hakkında şu bilgiyi öğreniyoruz: “Şüphesiz ki ümmetimin müflisi, kıyamet günü namaz, oruç ve zekâtla gelir. Aynı zamanda şuna sövmüş, buna iftira etmiş, şunun malını yemiş, bunun kanını dökmüş ve şunu dövmüş bir hâlde gelir. Bunun üzerine iyiliklerinin sevabı şuna buna verilir. Üzerindeki kul hakları bitmeden sevapları biterse, hak sahiplerinin günahları kendisine yüklenir. Sonra da cehenneme atılır.” buyurdu. (M6579 Müslim, Birr, 59)
Bildiğiniz gibi her şeyde örneğimiz, önderimiz Peygamberimizdir. Şimdi de Yüce Peygamberimizin Ramazan Bayramı hakkında zikrettiği hadisini aktaralım;
Sa’d bin Evs el–Ensârî anlatıyor: Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
Ramazan Bayramı sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler:
“Ey Müslümanlar topluluğu! Kerem’i bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz gece ibadet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabbinize itaat ediniz, mükâfatınızı alınız.
“Bayram namazını kıldıktan sonra bir münadi şöyle seslenir:
“Dikkat ediniz, müjde size! Rabbiniz sizi bağışladı, evlerinize doğru yola ermiş olarak dönünüz. Bayram günü mükâfat günüdür. Bugün semâ âleminde mükâfat günü olarak ilan edilir.” (El–Tergîb Ve’t–Terhîb Tercümesi / 2:332)
Öyleyse yazımızı şu duayla bitirelim: “Ya Rabbi, ömrümüzün Ramazan tadında, Allah’ın merhamet ve muhabbetiyle geçmesi için bizlere yardım eyle. Geriye kalan ömrümüzü rızan istikametinde tamamlamamızı nasip eyle, Âmin.