Gaziantep Destanının 100. Yılı

Merhum Prof. Dr. Haydar Baş hocamız, milli bayramların en coşkulu bir biçimde kutlanmasını, aksi takdirde milli bayramlarını kutlamayanların bir adım sonrasında dini bayramlarını dahi kutlayamayacaklarını dile getirir; milli şuurun bir milletin olmazsa olmaz şartı olduğunu her fırsatta dile getirirdi.

Eskiden bir beldenin kurtuluş gününe rastlayan kurtuluş bayramları çoluk çocuk herkesin katılımıyla topyekûn bir halk bayramına dönüşürdü. Ama gün geçtikçe milli ruh ve heyecan yeni nesillere yeterince aktarılamadığından maalesef milli bayramlara halkın coşkulu bir şekilde iştiraki sağlanamıyor. Bu ciddi bir sorundur, devletin bekasını düşünen yetkililer, mutlaka önlem almalıdırlar.

Tarihte bir milletin kurtuluşunu sağlayan çok önemli olaylar vardır. Bunlar tarihin kırılma noktalarıdır. Bu bilgilerin de milletçe bilinmesi ve unutulmaması o milletin ve devletin geleceği açısından çok önemlidir.

25 Aralık Gaziantep’in Kurtuluş Bayramıdır. Gazi şehrimizin evlatları bundan 100 yıl önce öyle bir mücadele verdiler ki dünyaya şan koyacak bir destan yazdılar.

Milli mücadele dendiği zaman Gaziantep, gerçekten Türk tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bunu çok açık bir şekilde dile getirmiştir. “Ben Gazianteplileri gözlerinden nasıl öpmem ki; onlar yalnız Gaziantep’i değil Türkiye’yi de kurtardılar.” Öyleyse milli mücadele denince akla ilk gelenlerin başında Gaziantep savunması gelmelidir. Ve de gerekli dersler çıkarılmalıdır.

Tarih yazan, tarihte yazılan kahramanlar, bir elin parmakları kadar azdır. Ama onlar, en büyük sermayeleri olan canlarını feda ettikleri için hem Allah(cc) katında, hem insanlık tarihinde önemli yerler almışlardır. Çünkü onlar ortaya koydukları fedakârlıklarla bir milletin kurtuluşuna sebebiyet vermişlerdir.

Milletler, tarih hafızalarını ne kadar canlı tutarlarsa; kendilerini bekleyen tehlikelere karşı da o kadar uyanık ve hazırlıklı olurlar. Bu açıdan milli mücadele, her zaman hafızalardaki tazeliğini koruması; her fırsatta da yeni nesillere hatırlatılması lazımdır.

Gaziantep destanı kolay kazanılmış bir zafer değildir. Aldığı Gazilik ünvanını da fazlasıyla hak etmiştir.

Antep savunmasında kadın erkek, yaşlı genç ve hatta çocuk denecek yaşta gazi evlatları mücadele vermiş, sonunda kurtuluşa ermişlerdir. Şehir yakılmış, yıkılmış 6000 küsur vatan evladı şehit olmuş ama neticede düşman, tarih boyu unutamayacağı bir ders almıştır. Bağımsızlık mücadelesi veren ulusların, özellikle de ekonomik, kültürel ve siyasal kıskaca alınan Türk ulusunun; Antep savunmasından alacağı çok dersler vardır.

İşgalden kurtulmanın en büyük unsuru “kuvvayi milliye” hareketinin nasıl gerçekleştiğini, milletimizin en zor şartlar altında bile nasıl kahramanlıklar ortaya koydukları, mutlaka yeni nesillere öğretilmesi gerekmektedir.

Üzerinde yaşadığımız vatan topraklarının kolay kazanılmadığı unutulmamalı ve unutturulmamalıdır. Ülke topraklarının kazanılmasında, hemen her yörede Kuvayımilliye neferlerinin ayak izlerine ve kararlı mücadelelerine tarih tanıklık etmektedir. Bu sebeple Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bütün Kuvayımilliye neferlerini rahmetle ve minnetle anıyoruz.

Önerilen Makale

Güneş balçıkla sıvanmaz

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, dünya tarihinde eşine rastlanmayan bir milli mücadeleyle bizlere üzerinde yaşayabileceğimiz bir …