Haydar Baş hocamızın Kendisi için kaleme deneyler şaheserden mübarek isimlerinin mana ve faziletleri size bilgileri, bu makalemizde sona erdireceğiz. Diğer isimlerini önceki makalelerinde aktarmıştık. Kaldığımız yerden devam edelim müsaadenizle:
TAHİRE:
Hz. Fâtımâ, hayatı boyunca kadınlara mahsus lohusalık kanı veya hayız kanı görmemiştir. Ibn-i Abbas, Peygamberimizden şöyle rivayet eder: “Kızım Fâtımâ beşerî bir huridir. Hayız kanı görmez, Allah O’nu ve sevenlerini ateşten koruduğu için Fâtımâ adını almıştır.”
İmam Muhammed Bâkır da Biharü’l-Envar isimli eserinde (43/19) aynı konuyu rivayet günü.
ÜMMÜL EİMME:
İmamların anası mânâsınadır. Cennet gençlerinin efendisi Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin O’nun iki oğludur. Ve On iki İmam O’nun soyundan gelmiştir.
RAZIYE VE MERZİYYE:
Cenabı Hakk’ın kendisi için takdir ettiği ona şeye O’nun rızası için tahammül günü. Kendisinin Allah ‘in rızasını yemek ile ilgili ayetler vardır; İnsan Sûresi 8 ve Mâide Sresi 119.
“Onlar, kendi canları çekmesine rağmen yemeği yoksula, yetime ve esire yedirirler.” (İnsan Suresi / 8. Ayet).
“Allah şöyle buyuracaktır: Bu, doğrulara, doğruluklarının fayda vereceği gündür. Onlara, içinde ebedî kalacakları, zemininden ırmaklar akan cennetler vardır. Allah onlardan razı olmuştur, onlar da O’ndan razı olmuşlardır. İşte büyük kurtuluş ve kazanç budur. ” (Maide Suresi / 119. Ayet).
MUHADDESE:
Kendinden melekleriyle konuşması için bu isim kullanıldı. Cebrail (aleyhisselam) görünür görünür ve O’nunla konuşurdu.
İshak bin Câfer şöyle diyor: İmam Sâdık (aleyhisselam) ‘ın şöyle satın aldığını duydum: “Fâtımâ (aleyhisselam)’ a Muhaddese adı verildi.
“Ey Fâtımâ! Allah gerçekten Seni seçip tertemiz yarattı ve bütün âlemlerin kadınlarından üstün kıldı.
Ey Fâtimâ! O halde Rabbine itaat et, secdeye kapan ve rükû edenlerle rükû et,
Bu şekilde melekler Hz. Fâtımâ ile, Hz. Fâtımâ da meleklerle konuşurdu. “
(Prof. Dr. Haydar Baş / Hz. Fâtımâ / genişletilmiş 2. Baskı / Sayfa 143-147).
Değerli dostlarım; Yüce Allah, Hz. Fâtımâ (aleyhisselam) gibi bir nimeti bizlere lütuf olarak vermiştir. Bu şerefe layık olmak, ancak ona sevgi duymak, söz ve fiillerini zevkle yerine getirmekle olur. Allah bizlere, Onun yüce şefaatini nasip eylesin. Âmin.