Hünkâr Hacı Bektaşi Veli Hazretlerinin “incinsen de incitme” sözü üzerinde biraz duralım dedik.
Hünkâr Hazretlerinin mana ikliminden istifada edebilmek maksadıyla, Onun bu eşsiz ve ölümsüz sözünü satırlarımıza taşımakla himmetinden istifadeyi umarız.
Toplumda kutuplaşmaların, kavgaların; bencillik ve cehaletin diz boyu olduğu bu zamanda, elbette bazı şeyleri yerine getirmek zordur. Ama tedavi için acı da olsa ilaçları kullanmak zorundayız. Toplumsal barışın ve huzurun topluma egemen hale gelmesi için de mutlaka bir çaba ortaya koymak gerekmektedir.
“İncinsen de incinme” düsturuna bu mantıkla baktığımız zaman bu sözün gönüllerde yer bulması ve eyleme geçirilmesinin şart olduğunu görürüz. Bu konuda da her ferdin elbette çaba sarf etmesi lazımdır.
Aslan ile Ceylanı kucağında barındıran, insanların birbirine sevgiyle bağlanıp dost olmalarını temin etmek için bir ömür harcayan, Hünkâr Hacı Bektaşi Veli Hazretleri, her zaman insanlığı karanlıktan aydınlığa taşımıştır.
“İncinsen de incitme” sözü, insanlar arasında kavgayı ve bütün anlaşmazlıkları kökünden çözüme kavuşturabilecek niteliktedir. Hoşgörünün zirve noktasıdır.
Gerçekten de birilerinin size yaptığı yanlışlık, düşmanlık, sizi incittiği zaman; size de yanlış yapma, düşmanlık yapma ve incitme hakkını vermez.
İncindiğiniz kişiye, siz de onu inciterek cevap verdiğiniz takdirde; yanlış davranışın yaygınlaşmasına sebebiyet verilecektir. Böylece toplumda kavganın, düşmanlığın sonu gelmeyecek, toplumsal uzlaşı zeminine asla kavuşulamayacaktır.
Yanlışa yanlışla cevap vermek yerine, yanlışa doğru davranışla cevap vermek; kalplerdeki kin ve nefretin de tedavisini gerçekleştirecektir. Yanlışın telafisi, doğru olan davranış ile mümkündür.
Yüce Allah Kur’an’ı Kerim’de Fussilet Suresi 34. ve 35. ayette çok açık bir şekilde kötülüğe iyilikle karşılık verilmesini emretmiştir:
“İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel bir şekilde önle. O zaman seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki candan bir dost olur.” “Buna (bu güzel davranışa) ancak sabredenler kavuşturulur; buna ancak (hayırdan) büyük nasibi olan kimse kavuşturulur.”(Fussilet /34-35)
Bu ayet-i kerimelerde; kötülüğü iyilikle savmanın, kalplerdeki düşmanlıkları tedavi edeceği, dostlukların artacağı ve hayırdan büyük nasip elde edileceği haber verilmiştir. Bu şuura varan kimseler, incinse de incitmemenin faziletine inanacak ve incitmekten vazgeçecektir.