Âlemlere Rahmet Hazreti Muhammed (s.a.a.) hadis-i şeriflerinde Kadir Gecesi hakkında şu müjdeyi vermiştir:
“Kim Kadir Gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır” (Buhârî, Kadir, 1).
“Kim Kadir Gecesi cemaatle namaz kılarsa, ondan büyük nasip alır.” (Malik)
Kadir Gecesi hakkında yüce Allah Kur’an’ı keriminde şöyle buyurmaktadır:
“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir/1–5).
Allah’ın kefil olduğu bir geceki “ömre bedeldir.” 1000 ay yaklaşık 83 seneye denk geliyor ve ortalama insan ömrü 60-80 yıl arasına düşmüş olduğuna göre rahatlıkla “ömre bedel” ifadesini kullanabiliriz.
Gecenin önemi sebebiyle Yüce Peygamberimiz bu geceyi Ramazan’ın son 10 gecesinde aramamızı tavsiye etmiştir. Bu sebeple hem Ramazan’ın sonuna denk gelen cehennemden azat günlerinde özel bir çaba ortaya koymamızı istemiştir.
Kadir Gecesinin faziletleri hakkında İmamı Gazali Hazretleri, Kalplerin Keşfi adlı eserinde şu ifadelere yer vermiştir:
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki: “Kadir Gecesi olunca Cebrail, bir gurup melek arasında yere iner. Yere inen melekler gerek ayakta ve gerekse oturarak Allah’ı zikreden her kulu selâmlarlar, onun için istiğfar ederler.”
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki:
“Kim Ramazan’ın yirmi yedinci gecesini sabaha kadar ibadet ile geçirirse, bu benim nezdimde bütün Ramazan geceleri yapılan gece ibadetinin hepsinden daha sevimlidir.”
Hz. Fatıma “Babacığıma geceyi ibadet ile geçirecek gücü olmayan kadın ve erkekler ne yapsın” diye sordu.
Peygamberimiz ona şu cevabı buyurdu:
“Onların yastıklarını dikip üzerine yaslanarak bu gecenin herhangi bir saatinde oturup Allah’a dua etmeleri, benim için bütün ümmetimin bütün Ramazan Gecelerinin hepsinde yaptıkları ibadetten daha sevimlidir.” Peygamber’imiz (s.a.v.) buyuruyor ki: “Kim iki rekât namaz kılıp istiğfar ederek Kadir Gecesini ibadet ile geçirirse Allah tarafından bütün günahları bağışlanır. Allah’ın rahmetine gömülür. Cebrail (a.s), kendisini kanadı ile okşar. Cebrail’in (a.s) kanadı ile okşadığı kimse cennete girer.” (Kalplerin Keşfi/İmam-ı Gazali)
Bu geceyi diğer gecelere nazaran daha uyanık daha dikkatli ve daha gayretli değerlendirmek gerekmektedir. Bu gecede Kur’an’la daha fazla meşgul olmalıyız. Kur’an’ın bizlere vermek istediği mesajlara daha fazla odaklanmalıyız.
Yapılacak ibadetlerin yanında yine peygamberimizin tavsiyesi olan şu duayı da çokça yapmalıyız.
Hz. Aişe validemiz; Resulullah’a (s.a.v.) demiştir ki: “Ey Allah’ın Resulü! Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Resulullah (s.a.v) ‘Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî’ diye dua et” buyurdu. (Tecrîd-i Sarih/VI,314) (Manası: Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet)
Hz. Ali efendimiz: “Fatıma(a.s.) Kadir Gecesinde hiç kimsenin yatmasına müsaade etmezdi; az yemek vermekle onların yatmamasını sağlıyor, kendisi de bu gecenin ihyasına hazırlanıyordu. Ve buyururdu ki mahrum olan bu gecenin bereketinden mahrum kalan kimsedir.”
Bu gecede en az 12 rekât olmak üzere gücünüz nispetinde nafile namaz kılabilirsiniz. 2 rekâtta bir selam verilerek kılınan bu namazın her rekâtında 1 Fatiha, 1 Kadir Suresi, 3 İhlas Suresi okumak gerekiyor. Her selam verdikten sonra da bu duanın okunması tavsiye edilmiştir: “Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî” (Manası: Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet) (Kur’an ve Sünnet ışığında Büyük İslam İlmihali / Prof. Dr. Haydar Baş)