Komplo teorileri algı yönetimidir

Atlarımız “azı karar çoğu zarar” diye orta yolu önümüze koymuştur. Çok yemek yersiniz, karın ağrısından sığınamazsınız. Çok koşarsınız yorulursunuz. Çok yatarsınız uyuşuk tembel biri olursunuz. Çok konuşursunuz densiz olursunuz.

Konumuz itibariyle çok komplo teorilerine kapılırsınız benliğinizi fikrinizi aklınızı kaybedersiniz. Allahtan gelen kuldan gelen her ne olursa olsun her şeyi komplo teorisiyle anlamaya anlatmaya çalışırsınız gerçek hayattan koparsınız.

Bu makalemizde biraz komplo teorileri üzerinde duralım istedik.

Komplo teorisi son çağın en çok kullanılan bilgi kaynağı oldu. Hatta bu konuda dünyanın hemen her yerinde komplo teorisi kurumları oluştu. Çok ciddi paraların döndüğü siyasilerin iktidar planlarını bile bu tip kuruluşlarının bilgilerine dayanarak yaptığı, soğuk ve sıcak savaşın argümanları arasında yer almaya başladı.

Devletler dahi birbiriyle ilişkilerinde komplo teorilerine baş vurmaktadır.

Nedir bu komplo teorisi?

Türk Dil Kurumu, komplo teorisini “bir kimse, kuruluş veya ülkeye karşı gizlice, zarar verici tuzak kurulduğu varsayımına dayanan düşüncelerin tümü” olarak tanımlar. Komplo kelimesi Türkçeye Fransızcada “küçük entrika” anlamına gelen bir kelimeden dilimize geçmiştir.

Komplo teorisi, komplo ile aynı şey değildir.

Komplolar: İki veya daha fazla kişi tarafından tasarlanan veya uygulamaya konulan gerçek gizli planlardır.

Komplo teorileri: Olaylara düzenli bir görüntü verebilmek için dünyaya uygulanan bir şablon ’dur. Bir komplo teorisi; “küçük ve gizli bir grubun” olayları manipüle ettiğini varsayarak ulusal ve uluslararası olabilir; tek bir olaya odaklanabilir veya çoklu hadiseleri, ülkeleri, bölgeleri ve tarihsel dönemleri kapsayabilir.

Komplo teorisyenleri, ellerinde bulunan bilgileri düşünce planında ne götürür ne getirir bunları belli bir şablona uyarlamaya çalışırlar.

Çağımızda komplo teorileri olaylara daha şüpheci bakmayı, basit bir ikili münasebeti ya da basit bir olayı kuşkuyla karşılayıp işin özünden uzaklaştığı görülür.

Komplo teorileri bazen de olayların perde arkasının aralanmasına gizli kalmış nice olayların meydana çıkmasına da sebebiyet verir.

Özellikle halkımız arasında komplo teorileri algı yönetimi olarak bazı güçlerin yönlendirmesi şekline dönüşmüştür.

Halkımız her olayın arkasında kuşkulu sebepler arama mantığına getirildi. Hatta bazı masum hareketler, masum duygular, gerçekler komplo teorileriyle çarpıtılmaya başlamıştır.

Mesela küresel güçler kendilerini olduğundan da büyük ve güçlü göstermek için rakip gördükleri halkları komplo teorileriyle algılarını yöneterek korkak ve savunmasız hale getirmiştir.

Gözünün önünde cereyan eden çok basit ve anlaşılır olaylara bile komplo teorisi mantığıyla bakarak kendini bir korku ya da şüphe rüzgarına kaptırmıştır.

Bazı önemli ve gizemli olayların arkasında komplo teorileri aramak ve teorilerin kaynağını bilmek şarttır. Aksi taktirde bir yalan rüzgarına takılır, gerçeklerden çok sanal alemin kurbanı olarak bir hayat yaşarsınız. Onun için atalarımız “azı karar çoğu zarar” demiştir.

Uğur Kepekçi

(sesli olarak dinlemek isterseniz aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz)

http://www.yenimesaj.com.tr/komplo-teorileri-algi-yonetimidir-H1344758.htm

Önerilen Makale

Hakkımı helal etmiyorum

Türk siyasetinde işler, hiç olmadığı kadar farklı mecralarda seyrediyor. Bu süreç ve gelinen nokta sizlere …