Kurbandaki sırrı anlayabilmek

Değerli dostlarım, bildiğiniz gibi Zilhicce ayının 10. Günü Kurban Bayramıdır. İslam itikadında 3 büyük bayram vardır. Bunlar; 1- Ramazan Bayramı. 2- Kurban Bayramı. 3- Gadir-i Hum Bayramı (İmam Ali’nin velayetinin ilanı.

Önümüzdeki en yakın bayram, Kurban Bayramıdır.  2024 yılının Kurban Bayramı 16 Haziran Pazar günüdür. Yapılacak bir iş hakkında bilgi sahibi olmak o işten faydayı artıracaktır.

Müsaadenizle Kurban Bayramı’nda kurban kesmekteki sırrı anlamaya çalışalım:

Kurbandaki en büyük nükte; Allah’tan(cc) başka sevilen şeyin, Allah yolunda feda edilmesi gerçeğidir. Gunyet’üt Tailibin eserinde Abdulkadir Geylani Hazretleri şu tespitlere yer vermiştir:

“Bu apaçık bir imtihandı. Aynı zamanda, büyük bir nimetti. Zira oğlunu kurban etmeyi affedip onun yerine bir kurban yolladı. Şöyle anlatıldı:

“İbrahim Aleyhisselam, oğlunun boğazına bıçağı dayadığı zaman, kendisine Yüce Hak tarafından şöyle nida geldi: “Ey İbrahim, oğlunu serbest bırak. Bizim muradımız, oğlunun kurban edilmesi değildir; ancak muradımız, kalbinden oğul sevgisini çıkarmaktır.”(Sayfa:726)

Allah-u Teâlâ hiçbir konuda kendine şirk (ortak) koşulmasını istemediği için sevgide de kendi sevgisine engel olabilecek, sevgilerin ortadan kaldırılmasını istemiştir. İmtihan edilen kişi peygamber olduğu için tabii olarak onun imtihanı da derecesine göre olmuştur.

Kurbanla biz Muhammed ümmetine verilmek istenen mesajlardan biri de Allah sevgisi iddiasında bulunanların, dünya nimetleri ile alakalı sevgilerinin dozunu iyi ayarlamasıdır. Hiçbir şey Allah’la denk tutulmamalıdır. Sevmek konusunda bile…

Kurban Bayramı vesilesiyle, bize düşen; bu sevginin neresinde olduğumuzu muhasebe etmektir. Yani biz Allah’a (cc) ne kadar kurban olabiliyoruz? Nelerimizi kurban edebiliyoruz?

Hz. Mevlâna “Neyi arıyorsan O’sun sen! Bir lokma ekmek arıyorsan ekmeksin, can arıyorsan cansın sen…” demekle sevginin kalpteki konumuna dikkat çekmiştir.

Sevginin bedeli; uğrunda katlanılan fedakârlıkla ölçülür. Kul olarak Allah için ne yaptığımıza bakmak zorundayız. Hazreti İbrahim, istendiği takdirde evladını kurban etmekten, Hazreti İsmail ise Allah yolunda kurban olmaktan çekinmediler.

O imtihan, Peygamber imtihanıdır. Mademki dünya sahnesinde hepimiz imtihan için bulunuyoruz. Biz kendi imtihanımıza bakıp, Allah’ın(cc) bizden ne istediğine bakmalıyız.

Nefsimizin arzu ve isteklerinden vaz geçip; Allah(cc) için nelerimizi kurban edebildiğimize, nelerden vazgeçebildiğimize bakmalıyız. Yüce Allah(cc) kurbanın sırrına ve faziletine ermeyi nasip eylesin. Kurban Bayramınız kutlu yarınlarınız mutlu olsun.

Önerilen Makale

Sakın ‘demokrasi’ istemeyin siz de yargılanırsınız

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) ülke çapında il, ilçe olağan kongrelerini son sürat tamamlamaya sonunda da …