Yüce Allah, hikmeti gereği canlı-cansız bütün mahlukat içerisinden, zamanlardan ve mekânlarlardan bazılarını seçmiştir.
Cenab-ı Hakk, özellikle seçtiği her şeyi, “Habibim” dediği, alemlere rahmet olarak gönderdiği; Hz. Muhammed Aleyhisselam hürmetine yaratığını beyan etmiştir.
“Habibim Sen olmasaydın, alemleri yaratmazdım” Hadisi Kutsisinin yanında, Enbiya suresi 107. Ayeti Kerimede de:
“Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” Buyurmakla, Hz. Muhammed’i seçmiş ve yarattığı her şeye sebep olarak da Onu göstermiştir:
Bu seçilmişliği şu hadisi şerifleriyle peygamberimiz bize haber veriyor:
“Allah, seni kendi nurumdan, diğer şeyleri de senin nurundan yarattım, buyurdu.” buyurmuştur. (Îmân/ Ahmed, Müsned IV-127)
Allah tarafından seçilmiş olan; insan, mekân ve zaman kavramı içerisine giren zamanlardan; Recep ayına girmiş olmanın farklı bir heyecanını yaşıyoruz.
Peygamberimiz Receb ayı ve Regaib gecesiyle alakalı şu müjdeleri vermiştir:
“Receb Allah’ın ayıdır, Şaban Benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır” deyince Resûlallah Efendimize (s.a.v.) soruldu: “Ya Resûlallah, Receb ayı için Allah’ın ayı denmesinin sebebi nedir?
Peygamberimiz şöyle buyurdu: “Çünkü bu ayda özellikle mağfiret boldur. Bu ayda, halkın kan dökmesine mâni vardır. Bu ayda, Allah Teâlâ peygamberlerinin tövbelerini kabul görmüştür. Allah-u Teâlâ bu ayda peygamberlerini düşmanlarından korumuştur. Bir kimse Receb ayını oruçlu olarak geçirir ise Allah-u Teâlâ üç şeyi onun için gerekli kılar. Şöyle ki: Geçmiş günahlarının tümünü bağışlar. Kalan ömrünün temiz geçmesini temin eder. Büyük huzura çıkılan kıyamet gününün susuzluğundan da emin kılar.”
Bu arada yaşlı biri kalktı; Resûlullah Efendimize halini şöyle anlattı: ‘Ya Resûlullah, ben, Receb ayının tümünü oruçlu geçiremem. Buna gücüm yetmez’
Bunun üzerine Resûlullah Efendimiz şöyle buyurdu: “O halde ilkinden bir gün, ortasından bir gün, sonundan bir gün tutarsın. Böyle ettiğin takdirde ayın tümünü oruçlu geçirmiş olursun. Zira yapılan iyilikler on misli sevap getirir. Ancak, siz Receb ayının ilk cuma gecesini gaflet içinde geçirmeyesiniz. O, öyle bir gecedir ki; melekler o geceyi Regaib diye anlatırlar. Şöyle ki; o gecenin üçte bir geçtiği zaman, semalarda ve yerlerde ne kadar melek varsa, hemen hepsi, Kâbe ve civarında toplanır. Allah-u Teâlâ onların hallerine muttali olur ve şöyle buyurur: Ey meleklerim ne dileğiniz var ise benden dileyin. ‘Şöyle derler; ‘Rabbimiz, Senden dileğimiz odur ki; Receb ayında oruç tutanları bağışlayasın.’ Onların bu dileği üzerine Allah-u Teâlâ, ‘Bu dileğinizi yerine getirdim’ buyurur.” (Abdülkadir Geylanî/ Gunyetü’t-Talibîn/Sayfa: 551)
Receb ayı ile birlikte Yüce Peygamberimiz sürekli şu duayı yaparlardı: “Allahumme barik lena fi Recebe ve Şa’ban ve belliğna Ramazan” (Allah’ım! Receb ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır.)
Biz de şöyle dua edelim: “Allah’ım! Rahmetinin coştuğu Recebe kavuştuğumuz gibi, rağbet edenlerin rahmet bulacağı Regaib gecesinin sırrına eriştir. Affının coşacağı, cehennemden kurtuluşun çoğalacağı, Ramazan’a da bizi kavuştur.” Âmin.
Regaib gecesinin ihyasıyla alakalı, Allah’ın rızasına uygun; gücünüzün yettiği, gönlünüzün götürdüğü işlerle meşgul olunmalıdır.
Örneğin; Kur’an okumak, dua ve zikir tespihatlarımızla meşgul olmak, tespih namazı kılmak, peygamberimiz ve ehl-i beytine bol bol selatü selam getirmek.
Allah’a, Peygamberimize ve Ehl-i Beytine sevdamızı tazelemek için onları anımsatacak şeyler ibadet hükmünde olacak, feyz ve muhabbetimizi artıracaktır.
Rabbim bugün ve gecenin bereketini ihsan eylesin. Âmin.
Uğur Kepekçi