1 ay önce Recep ayına eriştiğimizde “Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır.” diye dua etmiştik. Günler su gibi aktı ve Recep ayını bitirdik.
Ramazan ayının müjdecisi olan Şaban-ı şerif ayına eriştik ve hatta on bir ayın sultanı Ramazan’ın ayak sesleri, duyulmaya başladı bile…
Çeşitli rivayetlerden anladığımız kadarıyla Peygamber Efendimiz(s.a.v.), bu ayda bazen çok oruç tutardı bazen da az oruç tutardı. Bizler de sağlığımız yettiği oranda oruçlarla, diğer ibadetlerle, daha yoğun bir şekilde Peygamberimize salat ve selamlarla O’nu anmaya, sevmeye ve anlamaya çalışmalıyız.
Şaban-ı şerif ayı, İslam tarihinde bazı önemli olayların gerçekleşmesi açısından ayetle kıblenin Mescid-i Aksâ’dan Mescid-i Haram’a çevrilmesi ve diğer bir ayetle de Ramazan orucunun farz kılınması sayılabilir.
Şaban-ı şerif ayı bir noktada Ramazan’a hazırlık ayı da sayılabilir. Sahabe-i Kiram Hazretleri Şaban-ı şerif ayında Kur’an’ı Kerim-i çok okumaya başlar ve Ramazan’ı şerife hazırlıklı varmaya çalışırlardı.
Böyle mübarek gün ve geceleri en verimli bir şekilde değerlendirmek kendi menfaatimiz için gereklidir. İnsanoğlu eline geçen fırsatları değerlendirmezse, kaçan fırsatlara sadece üzüntü ile bakar durur. Hak dostlarının sohbetlerinde sık sık, üç ayların değerlendirilmesi hakkında güzel uyarılarla, nasihatlerde bunduğu görülmüştür.
Şah Abdulkadir Geylani hazretlerinin Gunyet’üt Talibin eserinden bu konudaki hatırlatmasını aktarmak istiyorum;
“Recep, cefayı terk ayıdır; Şaban, amel ve vefa ayıdır; Ramazan ise, sadakat ve safa ayıdır. Recep tövbe ayıdır; Şaban muhabbet ayıdır; Ramazan, Hakk’a yakınlık bulma ayıdır. Recep, hürmet ayıdır; Şaban, hizmet ayıdır; Ramazan, nimet ayıdır.
Recep, ibadet ayıdır; Şaban, zahidlik ayıdır; Ramazan ise, ziyadesi ile nimetlere ermek ayıdır. Recep ayında iyilikler kat kat artar; Şaban ayında kötülükler kalkar, Ramazan ayında ikramlar gelmeye başlar.
Recep, önce gidenlerin ayıdır; Şaban ortadakilerin ayıdır; Ramazan ise, asilerin ayıdır.” (tövbe ettikleri, ibadet ve tatta bulundukları takdirde, asilerin günahlarının en fazla affedileceği aydır.)
Zunnun-i Mısrı bir başka zamanda şöyle demiştir: “Recep, ekim; Şaban, sulama; Ramazan ise, harman ayıdır.” Her ekilen biçilir. Her yapılan işin karşılığı görülür. Bir kimse ekim zamanını boşa geçirirse, harman zamanında pişmanlık duyar. Âhirette kötülük göreceğinden dünyada beslediği ümitler de hiç olur.”
Salih zatlardan bazısı şöyle demiştir: “Sene bir ağaçtır. Recep ayı, senenin yapraklanma günleridir. Şaban ayı, meyvelenme günleridir. Ramazan ayı ise, senenin meyvelerinin toplandığı günlerdir.”
Şöyle anlatılmıştır: “Recep ayı, Allah’u Teâlâ’dan gelecek mağfiretlere tahsis edilmiştir. Şaban, özel olarak, şefaat ayı kılınmıştır. Ramazan ayında iyilikler kat kat verilir. Bunun için tahsis edilmiştir.” (Gunyet’üt Talibin / Abdulkadir GEYLANİ / Sayfa ;543)
Allah(cc) bu özel gün ve gecelerde uyanık gönüler ihsan eyleyip, Rahmet ve bereketlerden istifade etmeyi cümlemize nasip ve müyesser eylesin.
Salât ve selam Âlemlere Rahmet Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.) Efendimizin ve Onun pak Ehl-i Beyt’inin üzerine olsun.