Sünnet ve hadise yönelik gizleme ve tahrifler-3-

Bir diğer örnek de şudur:

İbn-i Hişam, es-Siretu’n-Nebeviyye adlı kitabında Resulullah’ın sünneti hakkında kaydettiklerini Buhari’nin rivayetiyle İbn-i İshak ‘n siretinden almıştır. O, kendi kitabı hakkında şöyle der:

Ben İbn-i İshak’ın bu kitaptaki yazılarından bazılarını kaydetmedim. Söylemesi hadis makamını düşüren ve halkın söylenmesinden hoşlanmadığı şeyleri kaydetmekten sakındım.”

İbn-i Hişam’ın halkın hoşlanmadığı bahanesiyle İbn-i İshak`ın siretinden sildiği şeylerden biri de Resulullah’ın “en yakın akrabalarını uyarıp korkut” ayeti inince Abdulmuttaliboğulları’nı davet etmesi olayıdır.

Taberi bu rivayeti kendi senediyle ibn-i İshak’tan kaydederek.

Resulullah’ın bu davette Abdulmuttaliboğulları’na hitaben şöyle demiştir:

“Bu konuda hanginiz Bana yardım edecek ki, böylece aranızda Benim, kardeşim, vasim ve halifem olsun.”

Ali dedi ki, “Ben ya Resûlullah!”

Bunun üzerine Resûlullah O’nu ensesinden tutarak, “Bu sizin aranızda Benim kardeşim, vasim ve halifemdir. Bunu dinleyin ve itaat edin” buyurdu.

Peygamberin bu kadar açık beyanı olmasına rağmen Hz. Ali’nin vasiliğinin çarpıtılmasına kalkışılmıştır.

“Emirü’l-Mü’minin Ali’nin “vasi” lakabıyla meşhur oluşu. Hilafet Mektebi’nin siyasetiyle çeliştiğinden bunu inkâr edip. Bu alandaki nasların gizlemek yolunda bir hayli çaba sarfettiler. Hilafet Mektebinin bu alanda yaptığı en önemli hareketlerden biri vasiyet hakkındaki nasları gizlemekti.” (İmam Ali /Prof. Dr. Haydar Baş/ sayfa 189)

Resulüllah’ın bu sözünü duyanlar gülerek yerlerinden kalktılar ve Ebu Tâlib’e, “Sana oğluna itaat etmeni emrediyor!” dediler.

İbn-i Hişam, bu rivayeti silmiş (ve kendi deyişiyle, halkın duymak istemediği pek çok rivayeti silmiş) kaydetmemiştir. Tabii, buradaki halktan maksat, hilafet makamı ve etrafındakilerdir. Bu nedenle İbn-i Ishak’ın sireti unutulmuş ve ona karşı ilgisiz davranılmıştır. Onun yerine Ibn-i Hişam’ın sireti meşhur oldu. Ve muteber kaynak olarak tanındı.

Öte yandan, yukarıdaki olayı kendi “Tarih”inde kaydeden Taberi, İmam Ali hakkındaki bu nassın öneminin farkına varmış ve tefsirinde bunu telafi etmeye çalışarak yukarıdaki ayetin altına şunları kaydetmiştir:

“…Resulüllah buyurdu ki: ‘Aranızdan hanginiz bu konuda Bana yardım edecek ki, Benim kardeşim ve şöyle, böyle olsun!”

Daha sonra buyurdu ki: ‘Bu benim kardeşim ve şöyle, böyledir.

Sözünü dinleyin ve ona itaat edin.’ Bunun üzerine oradakiler gülerek ayağa kalktılar ve Ebu Tâlib’e dediler ki… (İmam Ali /Prof. Dr. Haydar Baş/ sayfa 189-192) (Devam edecek)

Uğur Kepekçi

Önerilen Makale

Hakkımı helal etmiyorum

Türk siyasetinde işler, hiç olmadığı kadar farklı mecralarda seyrediyor. Bu süreç ve gelinen nokta sizlere …