Günümüzde en çok işlenen kusurların başında helal-haram sınırının ihlal edilmesi gelir. Yüce Allah’ın (c.c.) hiç müsaade etmediği halde, kulların bu konuda haddini aşmasının temelinde yatan en büyük etken; nefis olgusudur. Benlik duygusunun egemen olduğu insanlar; “Ben de bilirim!” içgüdüsüyle davranırlar.
İnsanlar, bu davranışlarıyla bazen, kendini ebedi hayatta hüsrana uğratacak tehlikeli bir işle uğraştığının farkında bile olmazlar. Hâlbuki bu konuda Allah (c.c.) kullarını çok açık bir vaziyette uyarmıştır:
“Diliniz yalana alışmış olduğu için her şeye, şu helaldir, şu haramdır demeyin; aksi halde Allah’a iftira etmiş olursunuz. Şüphesiz Allah’a yalan uyduranlar asla kurtulamazlar. Onlar için dünyada pek az bir menfaat var, ahirette ise çok acıklı bir azap vardır.” (Nahl, 116 -117).
Sonra da yüce Peygamberimiz (s.a.a.) gerekli uyarıyı yapmıştır: “Kim Kur’an hakkında kendi reyiyle konuşursa, cehennemdeki yerine hazırlansın.” (Tirmizi). Demek ki her önüne gelen Allah’ın ayetini Peygamberin hadisini kendi anladığı gibi değerlendirip hem kendini hem de başkalarını ateşe atmamalıdır.
Gerek cahilliğinden gerek menfaatinden dolayı Allah’ın hükümlerini çarpıtmaya çalışanlar şu ayeti kerime ile uyarılmıştır: “Onlar Allah Teâlâ’nın ayetlerini az bir bedel karşılığında sattılar. Sonra da O’nun yolundan çevirdiler. Şüphesiz ki onların yapar oldukları şey ne kadar kötüdür.” (Tevbe, 9).
Bırakın haram ve helal konusunda hüküm vermeye kalkışmayı şüphelilerden bile sakınmamız gerektiği konusunda Peygamberimiz bizleri uyarmıştır:
“Helâl bellidir; haram da bellidir. İkisinin arasında birtakım şüpheli şeyler vardır ki insanların çoğu bunları bilmezler. Kim şüpheli şeylerden sakınırsa, dinini ve haysiyetini korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse, harama düşmüş olur.” (Kütüb-i Sitte, 5127).
Bir büyüğümüzden bu hadis-i şerifte geçen ‘şüphelilerden kaçının’ ifadesinin açıklamasını dinlemiştim. Şöyle izah ediyordu: “Komşunuzun tarlasının sınırı ile sizin tarlanızın sınırı arasında “takım” denen bir ara alan vardır. Koyunlarınızı otlatırken kendi tarlanızda otlatmanız helaldir. Komşunuzun tarlasında otlatmanız haramdır. Ara takımda otlatmanız tehlikelidir, şüphelidir. Çünkü koyunlarınız her an komşunuzun tarlasına girebilir. İşte o ara bölge bundan dolayı şüpheli ve tehlikeli alan olarak kabul edilmiştir. İşte dinde şüpheli olan davranışlardan kaçınılmasının önemi bundan kaynaklanmaktadır. Şüpheli şeyler yüzünden insanlar her an harama düşebilir. O halde; şüphelilerden kaçınmak akıl kârıdır.”
Değerli dostlar, siz siz olun Allah’ın ve Peygamberin buyrukları üzerinde kendi yorumlarınız ve anlayışınızla hareket etmeyin. İşin erbabının yardımı ile yolunuzu bulmaya çalışın. Kendi elinizle kendinizi ateşe atmaktan sakının. Bizden söylemesi.