Kul olarak beklide en çok ihmal ettiğimiz ve fakat ayeti kerime ile emir buyurulan, Allah’ı zikir hakkında bir ufuk turu yapalım dilerseniz?
“Ey inananlar, Allah’ı çokça zikredin ve O’nu sabah akşam tesbih edin” (el-Ahzâb, 33/41,42) Öyleyse bu yazımızı da Allah’ı zikretmenin faziletleri hakkındaki hadis-i şeriflere ayıralım.
“Allah’ı zikretmek için bir mecliste oturanları, melekler, halka çevirerek kuşatırlar. Allah’ın rahmeti kendilerini kapsar ve Allah Teâlâ, onları nezdinde bulunan kimselerin yanında anar.” (İmam Ahmed, Ebu Ya’lâ ve Taberânî)
“Sadece Allah rızası için bir araya gelip O’nu zikredenlere göklerden şöyle seslenilir: ‘Bağışlanmış olarak kalkınız! Ben sizin seyyie (kötülük)lirinizi hasenelere (sevaplara) tebdil eyledim.” (Müslim, (Ebu Hüreyre’den)
“Bir araya gelip de Allah’ı zikretmeden ve Rasûlü’ne salavât-ı şerîfe getirmeden dağılan bir kavmin bu toplantıları kıyâmet gününde kendilerine üzüntü ve hasret vesilesi olur.” ( Tirmizî, (Ebu Hüreyre’den hasen bir senedle)
“Allah Teâlâ’nın bir grup meleği vardır. Bunlar insanların yaptıklarını yazıp kaydeden meleklerden başka bir grup olup yeryüzünde gezerler. Bir araya gelip Allah’ı zikreden bir cemaat gördüklerinde birbirlerini şöyle çağırırlar:
– Aradığınıza geliniz!
Bu davet üzerine meleklerin hepsi oraya toplanır ve sonra da zikredenleri çepeçevre kuşatarak halkalarını tâ göğe varıncaya kadar genişletip yükseltirler.
Bunun üzerine Allah Teâlâ onlara şöyle der:
– Kendilerini bıraktığınızda kullarım ne yapıyordu?
– Sana hamd ü senâ ediyorlardı.
– Acaba o kullarım beni görmüşler midir ki, bana bu şekilde hamd etmektedirler?
– Hayır!
– Peki beni görmüş olsalardı ne yaparlardı?
– Daha fazla tesbihte ve hamd ü senâda bulunurlardı.
– O kullarım hangi şeyden bana sığınıyorlar?
– Ateşten.
– Acaba onlar ateşi görmüşler midir ki, ondan bana sığınıyorlar?
– Hayır!
– Peki onlar ateşi görmüş olsalardı ne yaparlardı?
– Ondan daha fazla kaçar ve ürkerlerdi.
– Onlar ne istiyorlar?
– Cenneti.
– Acaba onlar cenneti görmüşler midir ki onu istiyorlar?
– Hayır!
– Peki bir de görmüş olsalardı nasıl olurdu?
– Onu daha da fazla isterlerdi.
– Ey meleklerim! Sizi şâhid kılıyorum ki, ben o kullarımı affettim.
– (Ya Rabb!) Onların içinde filân adam vardır ki bu meclise seni zikretmek veya onlarla beraber olmak için değil onların herhangi birisinden ihtiyacını istemek için katılmıştır. (Onu da mı affettin?)
– Onlar öyle bir kavimdir ki, kendileriyle beraber oturan bir kimse asla kötü olmaz. (Tirmizî; ayrıca Buhârî ve Müslim, (Ebu Hüreyre’den)
Yüce Allah, cümlemize; zikrin lezzetine, faziletine ve nimetine erişmeyi nasip eylesin. Amin.
Uğur Kepekçi