Kadın erkek ilişkilerinde ve diğer sorunların tedavisinde, sorun diye kabul edilen bir hadisenin çözümünü istiyorsak; ferdi boyundan toplumsal boyutuna, dini-kültürel, bütün yönleriyle araştırma ve tahlil yapılmalıdır.
Sorunun kaynağı tespit edildikten sonra çözüm adına ferdi ve toplumsal, sosyal ve hukuk bağlamında gerekli müdahalelerden kaçınmadan tedaviye ulaşmak lazımdır. Bütün meselelerde büyük fotoğrafı göstermekten ve görmekten çekindiğiniz taktirde çare diye ortaya konulan tedbirler sadece pansuman çareler ya da hastalığı gizlemekle sadece ölümü ötelemek anlamında davranışlar ortaya koyarsınız.
Çözüm için canımız yansa bile herkes elini taşın altına koymak zorundadır. Sorunlar karşısında “Her koyun kendi bacağından asılır.” Mantığı asla çare değil aksine sorunun artmasına nedendir.
Genel görüntü olarak gerçekten de kesilen bir kurbanı başkasının değil kendi ayağından asıldığını bilmeyen yoktur.
Bu sözün birkaç anlatmak istediği mesaj vardır tam anlaşılması lazım yoksa topluma fayda sağlamak yerine zarar verir.
Bir kişiye yaptığı hatanın başta kendisine zararı olacağı anlatılmak istenmiştir. Eğer söz sadece bu kadarıyla anlaşılırsa ilahi buyruk ve sosyal dayanışma fiili olan uyarma ve iyiliği tavsiye kötülükten vaz geçirme fillinin terkine varır. O da gerek diğer fertlere gerek topluma kötü ahlak ve zararları olarak yansır.
Evet her koyun kendi bacağından asılır. Ancak o koyun asıldığı yerde kaldıkça kokar ve etrafı rahatsız eder. Koyun kendi ayağıyla asılmasıyla kendi görevini ya da cezasını çeker ama onun halinin etrafa yansımasının iyilik olmasını istiyorsak mutlaka o kişinin uyarılması ve asılacak hale gelmeden müdahale edilmesi lazımdır.
Sosyal bilinç duygusunun gelişmesiyle ve bana necilik duygusu ortadan kalkar, ferdin ihyasıyla başlayan ilk hareket toplumsal iyileşmeyi de beraberinde getirir.
Delikanlıyı yaptığı yanlıştan zorla vazgeçirmek asla mümkün değildir. Kavga hiç çözüm değildir. Genç kızımın ya da oğlumuzun empati yapmasını sağlayıp, kişinin kendi kendisiyle yüzleşmesini sağlamak çok sorunun çözümünde fayda sağlayacaktır.
Önce iyi bir niyet, sonra biraz ilgi, biraz empati, biraz sorumluk bilinciyle çaba, sonucun fert ve toplumsal planda iyilik ve güzel ahlak olarak yansımasından herkes fayda görecektir. Ahiretteki mükafatını taktir edecek olan Allah’tır. Çaba bizden taktir Allah’tandır.
Uğur Kepekçi