Allah kulunun tövbesinden sevinç duyar

Bir hadis-i kutside yüce Allah’ımızın “rahmetinin, gazabının önüne geçtiği” hakkında beyanı vardır. Bu beyan, Allah’ın biz kullarına her zaman rahmet nazarıyla baktığını, bizleri affetmek için sürekli fırsatlar yarattığını hatırlatıyor.

Allah’ın tövbe kapısının sürekli açık olduğunu, her fırsatta bizleri kendisine yönelip kötülüklerden vaz geçerek iyiliğe yönelmemizi emreden ilahi buyruklarını saymakla bitiremeyiz.

Allah biz kullarını sürekli, kendi menfaatimize bir davranış olan tövbe etmeye çağırıyor. Birkaç ayetle konumuzu taçlandıralım:

“Ey İman edenler! Allah’a samimiyetle tövbe edin” (Tahrim/8)

“Hepiniz Allah’a tövbe edin, ey müminler. Belki böylece korktuğunuzdan kurtulur, umduğunuzu elde edersiniz.”(Nur/31)

Ama maalesef Allah’ın bizleri affetmek konusundaki iştiyakı, kullarında var mı? Diye kendimizi sorguladığımızda, maalesef çok da iç açıcı bir cevap veremiyoruz.

Yüce Allah’ın bizleri affetmek için bahaneler yaratmasına karşılık, insanların genel karakteri günah ve suça yöneliktir. Ve maalesef tövbe konusunda da çok gafil ve cahiliz…

Her konuda olduğu gibi tövbe konusunda da Âlemlere Rahmet Hazreti Muhammed (s.a.a.) Efendimiz bize örnek teşkil etmektedir.

Bir hadislerinde “Ey insanlar! Allah’tan tövbe edip ondan af dileyiniz. Zira ben O’na günde yüz defa tövbe ederim.” (Müslim / Zikir / 42)

(Hadis âlimleri buradaki rakamdan çok, sürekli tövbe etmemiz konusuna dikkat çekildiğini haber veriyorlar.)

Elimdeki eserlerden tövbe konusunda ayet ve hadisleri araştırırken, Allah’ın kulunun tövbesinden sevinç duyması hakkındaki hadis-i şerif dikkatimi çekti. Bu hadis-i şerif aynı zamanda büyük bir müjdeyi de haber veriyor.

Peygamberimiz şöyle buyuruyor bu hadis-i şerifte: “Kulunun tövbe etmesinden dolayı Allah Teâlâ’nın duyduğu memnuniyet, sizden birinin ıssız çölde kaybettiği devesini bulduğu zaman duyduğu sevincinden daha fazladır.” (Müslim/Tövbe/1)

Bazen bir konuyu daha iyi kavramamız için Peygamberimizin verdiği bu tip örnekler, insanın ufkunu açmakta ve o konuya iştiyakımızı artırmaktadır.

Bakar mısınız değerli dostlar? Allah kulunun tövbe etmesinden sevinç duyuyor. O zaman bizlerin yapacağı en akıllı davranış, kendi menfaatimize olan tövbe fiilini; davranışlarımıza hâkim kılmamızdır.

Tövbe edince bir yandan Allah’ı memnun etmiş oluyoruz, bir yandan da bu memnuniyetin karşılığı olarak günahlardan arınmış oluyoruz. Yani her yönden kazanç elde etmiş oluyoruz.

Rabbim günahlarımıza tövbe etmeyi ve bu sebeple Allah’ı memnun edip rızasına ermeyi nasip eylesin. Âmin.

Önerilen Makale

Hakkımı helal etmiyorum

Türk siyasetinde işler, hiç olmadığı kadar farklı mecralarda seyrediyor. Bu süreç ve gelinen nokta sizlere …