Prof. Dr. Haydar Baş’ın Kuran ve Sünnet ışığında Büyük İslam İlmihali Namaz eserinden derlediğimiz konunun sonuna geliyoruz. Bu makalede konumuzu eserden yaptığımız paylaşımları bitirecek bir sonraki makalemizde de birkaç tavsiyeyle konumuzu sona erdireceğiz inşallah…
Tertip sahibi olma: Üzerinde kılınması gereken hiçbir vakit farz namaz borcu olmayan kimseye verilen isimdir.
Ne büyük bir şeref ki Allah’ın en çok önem verdiği “beni anmak için namaz kıl” emrinin vakit olarak eksiksiz yerine getirilmesi gerçekten ne güzel bir davranıştır. Elbette mükafatı da ona göre olacaktır.
Gerçekten önemli bir şeref olarak gördüğüm, tertip sahibi olmanın kıymetini bizler bu konuda çok bilgili olmadığımız için çoğumuz bu fırsatı zamanında değerlendiremedik. Ama önümüzde evlatlarımızın bu şerefe erişmesi fırsatı vardır. Vakit varken evlatlarımıza bu şuuru verip namazlarını zamanında eda ederek ne büyük bir şerefe kavuşacaklarını nasihat etmekte fayda vardır.
Elbette yaşı kaç olursa olsun can bedendeyken bu şerefe sahip olmak isteyen herkes niyet ve gayretiyle bunu elde edebilirler.
Tertip sahibi olmayanlar bölümü ile konumuzu sona erdirelim:
“Altı vakit namaz kazaya kaldı mı tertip sahibi olmaktan çıkılır; artık onun ne kaza namazları arasında ve ne de kaza namazları ile vakit namazları arasında sırayı gözetmesi gerekmez kazaya kalmış namazlar eskiden kazaya kalmış da olsa yakın bir zamanda kazaya kalmış da olsa geçerli kabul edilen fetvaya göre tertip sahibi olmamak sıra gözetmenin gereğini ortadan kaldırır.
Kazaya kalan namazlarını kaza etmeden diğer namazlarını kılabilir.
Bir kimse ne kadar kaza namazı kazaya kaldığını bilmezse kuvvetli olan görüşe göre hareket eder üzerinde kaza namazı kalmadığına kanaat getirinceye kadar kaza namazı kılar.
Kazaya kalan namazlar birçok olunca bunların her birini belirleyerek niyet edilmesi gerekmez; çünkü bunda güçlük vardır. Üzerinde çok kaza namazı olup hangi namazı kaza edeceğini bilemeyen kimse şöyle niyet eder. “Vaktine yetişip de kılamadığım ilk (öğle) namazını yahut son (öğle) namazını Allah rızası için kaza etmeye niyet ettim”
Bu şekilde niyet edilirse her kılışta ilk yahut son kalan namaz kaza edilmiş olacağından vakit tayini de yapılmış olur” (Prof. Dr. Haydar Baş/Kuran ve Sünnet ışığında Büyük İslam İlmihali Namaz/ sayfa 1111-1120) (Devam edecek)
Uğur Kepekçi
(sesli dinlemek isteyenler aşağıdaki linkten faydalanabilir)
http://www.yenimesaj.com.tr/kaza-namazinin-hukmu-hakkinda-7-H1345517.htm