Kitap okuyor muyuz?

Cenabı Hakk’ın Kur’an’da il emri oku olmasına rağmen, insanlar okumayı ihmal ettiler. Çok yediler çok yattılar çok çalıştılar çok savaştılar ama çok okumadılar.

Okumamanın bedelini de gerek fikir olarak gerek sağlık olarak ödemekteyiz. İstatistikler giderek artan Alzheimer vakalarının önüne ancak okumakla geçileceğini haber veriyorlar. Kur’an okumayı, şiir okumayı ve düşünme yetisini kuvvetlendirecek kitaplar okunmasını tavsiye ediyorlar.

Sadece ülkemizde değil dünyada genel olarak bir okuma sıkıntısı vardır. Yeni Mesaj Gazetesi bu konuda bir haber-analiz yayınladı. Rakamlar özellikle de ülkemiz açısından pek de iç açıcı değildir.

“Ajans Press’in, İngiltere merkezli Global English Editing verilerinden elde edilen bilgilere göre, dünyada en çok kitap okuyan ülke Hindistan oldu. Hindistan’ın haftalık 10 saat 42 dakika ile zirvede yer aldığı listede, Tayland haftalık 9 saat 24 dakika ile ikinci, Çin haftalık 8 saat ile üçüncü sırada yer buldu. Kitap okuma endeksi, bireylerin haftalık olarak okumaya harcadığı zaman dilimini esas alıyor. Basılı kitapların yanı sıra, gazete, dergi ve çevrimiçi içeriklerin de dâhil olduğu her türlü okunabilir materyal araştırma ve puanlama kapsamında yer alıyor. İlk on içerisine giren diğer ülkeler ise sırasıyla Filipinler (7 saat 36 dakika), Mısır (7 saat 30 dakika), Çekya (7 saat 24 dakika), İsveç (7 saat 6 dakika), Fransa (6 saat 54 dakika), Macaristan (6 saat 48 dakika) ve Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika) şeklinde sıralanıyor. Türkiye ise kitap okumaya ayırdığı vakitle listenin 18’inci sırasında bulunuyor.” (Yeni Mesaj /13.10.2021)

Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı düşünmek için mutlaka okuma yeteneğimizi geliştirmek zorundayız. Okumayan bir toplum yapısına geldikten sonra elbette bu durumdan bir anda kurtulmak mümkün değildir. Hele de sosyal medyada ve görselliğin öne çıktığı bir zamanda kolaycılığa alışanların çok kitap okumasını beklemek imkânsızdır.

Her şeyde olduğu gibi “zararın neresinden dönülse kârdır” mantığı güdülerek okumaya mutlaka bir yerden başlanılmalıdır. İnsanın kendine az da olsa bir okuma zamanı ve miktarı belirleyerek okumaya başlaması daha mantıklıdır. Azdan çoğa ama süreklilik şarttır.

Peygamberimiz az da olsa devamlı yapılan işlerin daha hayırlı olduğunu haber vererek bize bir ufuk çizmiştir. Resûlullah’a “Allah katında amellerin en sevimlisi hangisidir?” diye soruldu. Resûlullah, “Az da olsa devamlı olanıdır.” buyurdu. (Müslim, Müsâfirîn, 216)

Önerilen Makale

Mirac yolculuğu başlıyor -3-

Mirac’la alakalı analizimizin bu bölümünde de merhum Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın Mirac mucizesinin gerçekleşmesindeki …