Sağlıkçılarımıza her gece 21.00 de balkonlara çıkıp alkış tutan vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Ancak “Sağlıkçılara bir değil binlerce alkış” tutsanız yine azdır.
Tıp ilminin “farz-ı kifaye” bir amel olduğu İslam alimlerinin ortak görüşüdür. Rabbim onlara mesleklerini imanla bereketlendirmeyi nasip eylesin.
Yakınımda sağlık çalışanlarının çok olduğu, hatta ailemden birçoğunun çeşitli dallarda uzman olarak çalıştığı için sağlık çalışanları hakkında birkaç kelam etmek istedim.
Dışardan bakınca çok para kazandıkları için daha güzel ve daha sağlıklı yaşam sürdüklerini zanneden toplum bireylerimiz çoktur.
Ama aslında hiçbir iş dışardan görüldüğü gibi değildir.
Sağlık personelinin bayramı seyranı yoktur. Gecesi gündüzü yoktur. Nöbetleri çoktur. Çoluk çocuğuna ayıracak zamanları yoktur. Düzenli uykuları düzenli bir yaşamaları yoktur. Stresleri gayet çoktur.
İşin en acı tarafı destekçileri gayet azdır…
Hasta tedavi olmaya ameliyat olmaya karar verir, narkozu alır uyur. Ama onu ameliyat eden ekip uyumaz. Ameliyat öncesi, ameliyat aşaması, ameliyat sonrası yoğun bakım, tetkikler, takipler; olağan dışı olaylarda yaşanan manevi travmalar…
Bunları yaşayan doktorlarımızdır. Gizli kahramanlar hemşirelerimizdir. Her aşamada görev alan sağlık çalışanlarımızdır. Sağlık sektörünün her aşamasında vazife yapan bütün vatandaşlarımızdır.
Sağlık kuruluşlarında işler kafamıza göre gitmezse, istediğiniz ilaç yazılmazsa ya da Allah korusun bir ölüm vakası olursa:
Doktora hakaret eden biz…
Doktora saldıran biz…
Doktoru öldüren biz…
Halbuki başımız sıkışınca hastalanınca kapısına koşan da biz…
Allah başımıza bir virüs belası verdi. Bu sebeple herhalde birçok şeyi nasihatle anlamadık, musibetle anlarız inşallah…
Allah’tan sonra herkesin muhtaç olduğu en önemli merciler sağlık kurumları ve sağlık çalışanlarıdır. Allah onların eksikliğini vermesin.
Biz evde kalarak korunuyoruz ama onların böyle bir şansı yoktur. Birçoğu da şu an hastamı iyileştireyim derken kendisi hastalıkla uğraşıyorlar.
Dünyanın her yerinde şu anda destansı başarılara imza atan sağlık çalışanlarıdır. İnsanlığın beklediği önemli aşıya, ilaca, çareye onların vesile olmasını bekliyoruz…
Sağlıkçılarımız, kurtuluş savaşında cephede savaş veren kahramanlarımız kadar önemli işer yapmaktadır. Bir nesli kurtarmanın, korumanın savaşını veriyorlar…
Salgın atlatılınca bütün sağlık çalışanlarına devlet olarak daha fazla destek ve “onur madalyası” verilmesi lazımdır.
Bu süreçte “marifet iltifata tabidir” düsturu gereği onların geçim derdi diye bir sorunları olmamalı. Maddi manevi destek verilmelidir.
Sağ olun var olun. Kurtuluş mücadelesi veren kahramanlar sağlıkçılarımız…
Uğur Kepekçi